2010. január 10., vasárnap

Réteges tepertős pogácsa

Nosztalgia:réteges tepertős pogácsa


Mikor gyerekek voltunk nagymamám s a nővére isteni pogácsákat sütött.Régóta gondolkodom,hogy blogba gyüjtöm az asztalunkon örömmel látott ételeket.De ennél is régebb óta szeretnék a gyerekkoromat idéző tepertős pogácsát készíteni.Azt gondoltam rengeteg macera,ezért halogattam.Nos órák mire háromszor átnyújtva megkel,de nem kell mellette állni,így közben sok másra is marad idő.Ebédre babgulyáshoz ettük.Este pedig sétáltunk egy nagyot az enyhe leereszkedő ködben a ropogós hóban,s hazaérve narancsos forralt bor mellé csipegettük életem első tepertős pogácsáját.Mintha visszamentünk volna a gyerekkoromba...(természetesen akkor a bor még tea volt).

S íme a recept:

50 dkg liszt
5 dkg sertészsír
2 dkg élesztő
kb.3 dl langyos tej
só,őrölt bors
40 dkg darált tepertő
1 dl tejföl
kevés fehérbor(elhagyható)
1 tojás

Langyos,cukros tejben felfuttatom az élesztőt.A darált tepertőbe keverem a tejfölt,frissen őrölt borsot s kb.4 teáskanál sót(kicsit sósabb legyen mint ahogy ízlene,a tészta és a sütés kiveszi belőle).A lisztben elmorzsolom a zsírt,teszek bele két teáskanál sót,a megkelt élesztőt a fehérbort és annyi langyos tejet,hogy géppel jól ki tudjam dolgozni.Vékonyra nyújtom,rákenem a tepertőkrémet,behajtom a feléig minkét oldalról majd lenntről és fenntről.Letakarva fél órát pihentetem majd még kétszer ismétlem a hajtogatást és pihentetést.Végül 2 cm vastagra nyújtom,késsel megrácsozom a tetejét s középnagyságú szaggatóval kiszaggatom.Tetejüket felvert tojással megkenem és előmelegített 200 °C-os sütőben 15 perc alatt megsütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.