2010. július 20., kedd

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Mindenki ismeri.Mégis megér egy bejegyzést.Mamánál töltött réges-régi,gyönyörű nyarak íze,emléke.S ma is gyermeki lelkesedéssel várom,hogy a felvágott gombóc közepéből előbukkanjon a kakaós-fahéjas mámor.


Hozzávalók:

50 dkg burgonya(lehetőleg öreg,de így nyár derekán már jobbféle újból is készíthető)
kb.40 dkg liszt(burgonyától függ mennyit vesz fel)
1 db tojás
kevés zsír v.vaj
étolaj
zsemlemorzsa
apró érett szilva
kakaópor,fahéj
porcukor


A meghámozott burgonyát felkockázom és enyhén sós vízben megfőzöm.Krumplinyomón áttöröm belekeverek egy kanálnyi zsírt  és hagyom kihűlni.Beleütöm a tojást,beleteszem a lisztet és összegyúrom.Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom s kb. 10x10  kcm-es kockákra vágom.Összekeverek kakaóport porcukorral és fahéjjal,majd a magozott szilvák közepébe töltöm.Ezután a tésztakockák közepére rakok egy-egy szilvát és gombóccá formázom.Bő,enyhén sós vízben főzöm őket majd ha feljöttek a víz tetejére kiszedem és beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.Porcukorral meghintve tálalom.  



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.