2010. november 23., kedd

Vargányás tökleves

Évszakok

Szép lassan mindegyiket megszerettem.Először a nyarat,a  felejthetetlen mamánál töltött szünidők miatt.Majd jött a tavasz,a maga bódító illatával s nagy szerelmeivel.A tél a hegyekben lopta be magát vakító fehérségével a szívembe.S hát az ősz...Sokáig nem voltam vele kibékülve.Leginkább csak azt láttam,hogy szürke,nyirkos,ködös.De olyan éveken mint az idei számomra az egyik kedvenc lett.Az avar illata,a pompás színű levelek,ahogy a szélben lebegnek,az erőtlen napsugarak mind-mind nyugalmat árasztanak.Ilyenkor egy nagy séta a lelkünk is feltölti.



Vargányás tökleves

Igazi őszi leves,mi a hétvégén a csipkebogyó gyüjtésből hazaérve forrón ettük,hogy átmelegítsen bennünket.S jót tett neki,hogy már reggel megfőztem;összeálltak az ízek délre.


Hozzávalók:

fél sütőtök
25 dkg friss v.fagyasztott vargánya(vagy 5 dkg szárított)
1 kisebb fej vöröshagyma
kb.2 dl húsleves alaplé
1 dl száraz fehérbor
rozmaring
só,bors,olívaolaj

A hagymát felkockázva olajon üvegesre dinsztelem,s rádobom a kis kockákra vágott tököt,majd együtt pirítom őket pár percig.Ezután felöntöm a borral.Nagy lángon elpárologtatom belőle az alkoholt s ezután felöntöm a húsleveslével.Hozzáteszem a vargányát(ha szárított előzetesen beáztatom,s leszűrve adom hozzá) és kb.20 perc alatt megfőzöm.A végén a tök kb. egyharmadát villával áttöröm,sűrítve ezzel a levest.Sózom,borsozom s megszórom apróra vágott rozmaringgal.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.