2010. március 31., szerda

Rakott zöldség

Rakott zöldség

Mikor gyerekek voltunk rengeteg főzeléket ettünk.Édesanyám kettőig dolgozott,s mindig főzött másnapra.A főzelék másnap is finom volt melegítve,s akkoriban a kisvárosi Áfész-boltban leginkább csak ilyesmi ételekhez volt alapanyag.Talán ezért(no meg,hogy finomak is voltak),de nagyon  szeretem a főzelékeket.A férjem viszont nem.A vágott-ill.fejtettbabon kívül csak a burgonyafőzeléket eszi meg,de azt is csak úgy ahogy náluk készítették.Így megesik,hogy kettőnknek kétfélét főzök.A másik lehetőség,hogy nem főzeléknek készítem el a kedvenc zöldségeim.Évek alatt sok ételt készítettem melyekkel kiváltottam a főzelékeket,s mindkettőnknek nagyon ízlenek.Ez a rakott zöldség az egyik kedvenc.

Hozzávalók:

fél fej karfiol
2-3 nagyobb sárgarépa
20 dkg zöldborsó
30 dkg darált hús(pl pulykacomb)
1 marék rizs
1 közepes fej vöröshagyma 
olívaolaj,liszt,tej
só,bors,szerecsendió

A zöldségeket darabolom,sós vízben külön-külön megfőzöm.A felaprított hagymát megdinsztelem,rárakom a húst átforgatom párszor és hozzáadom a rizst is.Vízzel felengedem,sózom,borsozom,s lefedve főzöm készre.Elkészítem a besamelt:olajból,lisztből világos rántást készítek,felengedem langyos tejjel,sózom,borsozom,szerecsendiót reszelek bele s kézi habverővel simára keverem.
Hőálló tál aljára rakom a karfiolt,utána a darálthúsos rizst,erre jön a répa majd a borsó.Végül rásimítom  a besamelt.Lefedve sütöm kb.egy órát 180°c-on.Tálaláskor tejföllel meglocsolom.


2010. március 16., kedd

Ízes csirkecomb zöldségekkel

Ízes csirkecomb zöldségekkel sütve


Finomat főzni kevés időráfordítással nem könnyű,de nem is lehetetlen.Ez viszont egy ilyen étel ami ráadásul még egészséges is.S nem elhanyagolható szempont,hogy nem kell szaladgálni az alapanyagok után.Hús általában van a fagyasztóban,a hozzávaló zöldségekből is mindig akad a pincében.Ezért is készült először:abból főztem amit otthon találtam.Azóta is nagy kedvencünk,szívből ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók(2 főre):
-2 db egész csirkecomb
- 2 cékla,2 sárgarépa,1 fehérrépa,2 közepes burgonya
-2 fej fokhagyma 
-mustár,szárított kakukkfű,balzsamecet,olívaolaj,só
 frissen őrölt bors

A húsokat sózom,borsozom,bőrős felüket vékonyan bedörzsölöm dijoni mustárral.A zöldségeket megtisztítom,karikára,kockára vágom.1/2 dl olívaolajba keverek  kb 2 ek.balzsamecetet,két gerezd zúzott fokhagymát,kevés mustárt,szárított kakukkfüvet,borsot majd erősen megsózom s ráöntöm a zöldségekre.Nagy sütőtálba teszem a csirkecombokat bőrős felükkel felfelé,melléjük kerülnek a héjjában hagyott fokhagymagerezdek s a tál másik felébe a zöldségek.Alufóliával letakarva 200°c-os sütőben kb.másfél óra alatt megpuhulnak,majd fólia nélkül 10 percig pírítom,hogy a húsok bőre ropogós legyen.A fokhagymagerezdek nemcsak ízesítők,megsülve a héjjból könnyen kisszippanthatók az isteni gerezdek.

2010. március 2., kedd

Mosolygós töltött paradicsomok

Nyáridéző ízek,napsütötte színek


   

Ezen kép kérem szépen tegnap készült.S nemcsak látványában de ízében is igazi nyarat idéző vacsoránk volt.Köszönhetően annak,hogy nagyon finom fürtös paradicsomot sikerült vennem a zöldségesnél.Az év ezen időszakán inkább csak koktélparadicsomot eszünk néha,mert a többinek általában se színe se íze. Nos ezek a paradicsomok kivételek voltak.Az egyetlen ami nem illet a képbe,hogy evés közben nem a lenyugvó nap sugarait csodáltuk,hanem a kályhában táncoló lángokat.


Mosolygós töltött paradicsomok


6-8 közepes méretű jóízű paradicsom
20dkg ricotta,esetleg juhtúró 
néhány szárított paradicsom
friss bazsalikom,
só,frissen őrölt bors

A paradicsomok tetejét levágom,belsejüket kikaparom.A szárított paradicsomot és a friss bazsalikomot apróra vágom majd a túróba keverem kevés só és bors kíséretében.A paradicsomokat betöltöm a krémmel és visszateszem a kalapjukat.Nagyon finom nyáresti vacsora.
                                                                                        


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.