2010. május 27., csütörtök

Grill zöldségek

Eszem-iszom után

A hétvége a mulatozás és a kulináris élvezetek jegyében telt Szegeden.A hangulat fergeteges volt a városban,a borfesztivál és a hídi-vásár mellet rengeteg program közül lehetett válogatni.A tavasz is visszatért,így akár a megtelt táblát is kifüggeszthették volna a belváros környékére.
Ez a város mindent megadott a hétvégén a felhőtlen kikapcsolódáshoz:édes élvezetek délutánonként valamelyik cukrászda teraszán;este fergeteges koncertek,előadások a féltucat színpad mindegyikén;éjszakába nyúló borozgatások  jóbarátok társaságában...
Így aztán nem csoda ugye ha ezen a héten visszafogotabban élünk és étkezünk.

Grill zöldségek






Személyenként 2-3 gombakalappal,2-3 szelet cukkinikarikával,ugyanennyi padlizsánszelettel,egy kisebb fej felkarikázott lilahagymával,egy kisebb,oválisan felkarikázott sárgarépával,fél-fél paprikával és paradicsommal s kb.10 dkg kakukkfüves kecskesajttal számolok.
A zöldségeket néhány órával a sütés előtt grill fűszersóval és szárított kakukkfűvel megszórom és olívaolajjal meglocsolom.
Közvetlen fogyasztás előtt forró vasserpenyőben kis adagokban sütöm,figyelve,hogy a zöldségek mindkét oldala megpiruljon.A végén a sajtot is belerakom a serpenyőbe,hogy kicsit megolvadjon és bevegye a zöldségekből kisült ízeket.Friss kakukkfűvel megszórva tálalom.
                                                                                                                                                                                                            

2010. május 19., szerda

Körözött túró

Madárcsicsergős  reggelről álmodom...

Kora reggel van.A pára épphogy alászállt de rámkacsint a napsugár ahogy kitárom az ablakokat.A madarak vígan csiripelnek,a levegő tele illattal amiből jókat szippantok.
Felébredek...A szél fúj,bár nem annyira mint az elmúlt napokban,az eső is már csendesebb.A madarak némák,riadtan repkednek keresve a nekik kitett élelmet.
Az elmúlt 4-5 nap emberpróbáló volt mindannyiunknak.Talán a hétvégére visszajön egy kicsit a tavasz.S talán mindenütt alábbhagy az eső.Elég volt.Rémisztő.Fájdalmas.
Ilyentájt nagyon szeretünk(szeretnénk)a teraszon reggelizni.A kertből szedett friss retekkel,újhagymával megrakott tányér mellett ráérősen üldögélni.Majd egyszer...

Körözött túró

   
Szerintem igazi nyári reggeli sok-sok friss zöldséggel,házi barnakenyérrel.
Én a következőképp készítem:
1/2 kg házi-vagy nádudvari tehéntúróba keverek 1 közepes fej apróra vágott lilahagymát,1-2 szál újhagymát a zöld részével együtt felaprítva,1 kk.őrölt köményt,2 kk.őrölt pirospaprikát,sót ízlés szerint(kb.4 kávéskanálnyit)és 2 dl tejfölt.A túró egy része olykor juhtúró,úgy még finomabb.Előző nap elkészítve érik jól össze,s így reggel kényelmesebb is,hogy csak tányérra kell rakni. 

2010. május 17., hétfő

Rebarbarakrém



Közeleg a nyár.Nyár???

Pár nap és vége a májusnak,jön az első nyári hónap.Hetek óta napfürdőzünk kertészkedés,olvasgatás közben.Szerintem ezek a hetek a legkellemesebbek,ilyenkor a legjobb a szabadban lenni.Már amikor...Két napja szinte ki sem lehet menni a lakásból.Szakad az eső,s grátiszba 80-100 km-es szél szaggatja az épphogy kizöldelt lombokat,a virágba borult petúniákat.Múlt héten már nagyon ettem volna fagyit,csakhogy mifelénk cukormenteset nem lehet kapni,így leginkább akkor eszem ha itthon készítünk.Vettem is rebarbarát,epret,sárgadinnyét.Majd dühöngtem az elromlott idő miatt,s a fagyi helyett meleg teát kívántunk.Aztán mikor este a hírekben megláttam az elöntött utcákat,házakat,a kidőlt fákat mindenütt,az áram és ivóvíz nélkül maradt embereket szörnyen szégyelltem magam.Én jajgatok az idő miatt?Őszintén együttérzek mindazokkal kiknek el kellett hagyniuk otthonukat,s kívánom legyen elég erejük.Hisz rengeteg munka vár rájuk mire újra a megszokott életüket élhetik.

Rebarbarakrém


A fagylaltnak szánt gyümölcsökből készítettem:3 szál megtisztított rebarbarát, fél sárgadinnyét összeturmixoltam folyékony édesítővel és 3 dl mascarponéval.Nem lett teljesen krémes,voltak benne apró gyümölcsdarabok,de szerintem így sokkal finomabb.Tetejét egy-egy eperrel,és citromfűlevéllel díszítettem.4 adag lett belőle.

2010. május 5., szerda

Vargányás kacsamell

Szép emlékek,finom ízek egy ételben

Zalaegerszegen járva van egy étterem ahol mindig megállunk ebédelni.Barátságos árak,figyelmes személyzet,nagyon jól elkészített ételek-ezek jellemzik a Kiskondást.Bár főképp hagyományos ételek szerepelnek a kínálatukban a naponta változó egy oldalnyi ajánlatok között mindig találunk kedvünkre valót.
Tavaly a tengerpartról hazafelé is bekerültünk ebédelni egy jót.S még milyen jót...Azóta is többször elkészítettem itthon.Igazi ünnepi étel lett nálunk.Egyrészt mert nagyon harmonikus,nem mindennapi a kacsamell és a vargánya találkozása.Másrészt az a nyaralásunk nagyon jól sikerült,s ahányszor csak belekóstolunk ezen ételbe visszaköszönnek az emlékek,az a boldog,kipihent,nyugodt állapot.


Vargányás kacsamell



Hozzávalók(2 főre):

2 db kacsamellfilé
30 dkg friss vagy fagyasztott vargánya
1 dl tejszín
20 dkg penne (tollhegy)tészta
1 dl száraz vörösbor
kb. egy evőkanálnyi dijoni mustár
két gerezd fokhagyma
só,frissen őrőlt fehérbors,kevés kacsazsír

A kacsamelleket sózom,borsozom,vastag aljú serpenyőben kevés kacsazsíron előpirítom,majd lefedve puhára párolom.A kacsák alól kiveszek egy kevés zsiradékot,melyen megpírítom a  gombákat, belenyomom  a fokhagymákat,sózom,borsozom majd hozzáöntöm a bort és átforralom. A tejszínt elkeverem a mustárral,és ezt is hozzákeverem.A kacsák alól a pecsenyelevet is belekeverem a mártásba(ha sok zsírt engedtek abból szedek le).
Tálaláskor a a kifőtt tésztát elkeverem a mártással,a kacsamellet pedig felszeletelem.S hogy a megbontott jóféle vörösbor se menjen kárba (s csakis ezért)elkortyolgatjuk mellé.



                         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.