2010. június 30., szerda

Újrahasznosítás

Újrahasznosítás




Zord,álmos téli reggel-napos,harmatos nyári.Mindegy milyen évszak van,nap nem kezdődik nélküle.S hogy jól is induljon,eme vidám,pöttyös bögréből iszom a reggeli kávém.Kettő volt belőle,s még kettő kisebb(ami a férjemé).Néhány napja azonban az egyik lerokkant vagyis lecsorbult.Megválni nem volt szívem tőle,így most a teraszunkat díszíti büszkén,kövirózsával beültetve.





2010. június 24., csütörtök

Epervelő télire

 Ízek télire

Nem kényeztet idén bennünket az időjárás.A szép áprilisi időben rendbetett apró konyhakertünkben áll a víz,szinte lehetetlen bármit is csinálni benne.Az eper megrepedezik mielött beérne,s közben a csigák is rájárnak.A paradicsom roskadozik a méregzöld termés alatt,de ilyen időben esélytelen,hogy bepirosodjanak.A zöldségesstandokon is csillagászati áruk van a gyümölcsöknek,zöldségeknek.Nem is csoda,hiszen nagy kincs minden amit nem vitt el ár vagy jégeső.
Azt hiszem az idei nyárból kevés ízt sikerül majd télre elmenteni.


Epervelő fagyasztva

Igazából nem is recept,inkább ötlet,amit egy kolléganőm ajánlott pár éve.Jó benne,hogy kevés gyümölccsel is érdemes nekikezdeni.
Én általában többször csinálok keveset,ahogy a gyümölcs érik.






Ehhez a 3 db kb. 2dl-es dobozhoz 70 dkg megtisztított epret összeturmixoltam 3 evőkanál cukorral.
Nagyon finom vanilíafagylalt önteteként vagy gyümölcslevesnek a nyár (ha lesz) folyamán.Télen tejbe,joghurba keverjük.Gyors desszert is készülhet belőle,ha elkeverjük mascarponéval és babapiskótával rétegezve lerakjuk.





2010. június 22., kedd

Sültpaprika-saláta

Sültpaprika-saláta



Ezt a receptet a férjem hozta a házasságunkba.Mivel nagyon szereti a szerb konyhából ismert sültpaprikát,így ez is nagy kedvence.Csoda-e hát,hogy mindig ő süti és pucolja a paprikákat?







Hozzávalók:

6 db húsos zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
10-10 fekete és zöld magozott olívabogyó
20-30 db kapribogyó
só,frissen őrölt bors
olívaolaj,balzsamecet
friss bazsalikom

A paprikát forgatva megsütjük.Lehet gázrózsa lángja felett,sütőben,de legjobb grillen.Ezután lehúzzuk a héjját és felcsíkozzuk.Hagyjuk kihülni és összekeverjük az áttört fokhagymával,az olaj-és kapribogyókkal.Meglocsoljuk olívaolajjal,ízlés szerint sózzuk,borsozzuk és balzsamecetet csurgatunk rá.A bazsalikomot felaprítjuk és beleszórjuk,majd az egészet alaposan összekeverjük.Akkor az igazi ha legalább egy napig a hűtőben pihen.Grill húsok mellé egy ekkora adag 4 embernek mennyei vacsora.

2010. június 19., szombat

Tárcsán pirult zöldségek

xxxv.vkf -startolok


Többször terveztem,hogy részt veszek a játékban,volt is már olyan téma ami tetszett volna,mégiscsak most debütálok először.Az igaszság az,hogy most még gondolkodnom sem nagyon kellett.Egyrészt mert mi gyakran főzünk a szabadban:enyhe téli napokon a töltött káposztát főzzük bográcsban,így a lakást nem kell napokig szellőztetni.Nyár végén pedig  a télire való lecsó készül kinnt;finomabb s nagyobb adagot készíthetek,mint a legnagyobb fazekamban.Tavasztól aztán szinte minden héten "füstölünk":bográcsgulyást,grill húsokat,pleskavicát,pizzát,nyársakat...a sor végtelen.



Ezt az ételt gyakran készítem,de szabadtűzön most először próbáltam ki.Történt ugyanis,hogy nekiálltunk a "nyári konyhánkban"borjúpörköltet főzni,s előbb elkészült mint hittük.Az aznapra szánt zöldségek és a csirkehús pedig felaprítva várták a hűtőben ,hogy megsüssem őket ebédre.Mivel még volt tűz gondoltam nem serpenyőben,hanem a tárcsán fognak finom falatokká válni.Azt hiszem ha az idő engedi legközelebb is így készítem...




Tárcsán pirult zöldségek,csirkehússal




Hozzávalók:

egy csirkemellfilé
egy közepes padlizsán
két kissebb cukkini
két-három zsenge sárgarépa
néhány gomba
kb.10-15 dkg fagyasztott zöldbab
néhány apró brokkolirózsa(fagyasztott)
szezonban néhány szál zöldspárga
olívaolaj,,só,bors,fűszersó
friss oregano

A húst felkockázom megszórom csirkehús vagy grill fűszerkeverékkel és egy-két órára beteszem a hűtőbe.A padlizsánt felkockázom,a cukkinit  a gombát és a sárgarépát felkarikázom.A tűzforró tárcsa közepére olívaolajat csurgatok és rádobom a csirkekockákat.Átforgatom és kihúzom a szélére,majd ugyanígy járok el a fagyasztott zöldségekkel is,majd legvégül pedig a többi zöldséggel.Összeforgatom az egészet, sózom,s frissen őrölt fehérborsot szórok rá.Mikor megsültek-pirultak tányérra szedem és friss oreganóval megszórom.                  
                                                                            

2010. június 16., szerda

Epres túrógombóc

Páratlan páros


18 évesen készítettem először túrógombócot Pelle Józsefné Nagy szakácskönyvéből.Mivel korábban a mi családunkban nem volt ismert,így nagy sikert arattam vele.S azóta is...Végtelenül egyszerű elkészíteni s mennyeien finom.Egy ideje így nyár elején teszek a gombócok közepébe egy-egy szem epret.Hiszen a túró és az eper találkozása páratlan ízélmény.

Epres túrógombóc


Hozzávalók:
75 dkg finom tehéntúró(pl.nádudvari)
14 dkg búzadara
4 egész tojás
csipet só
kevés olaj
15 dkg zsemlemorzsa
közepébe:apró szemű eper
porcukor


A túrót villával összenyomkodom,beleütöm a tojásokat,beleteszem a búzadarát,egy csipet sót és fakanállal alaposan összekeverem.Legalább egy órát állni hagyom.Közben a zselemorzsát olajban aranybarnára pírítom.A túróból vizes kézzel kiveszek egy adagot,egyik tenyeremben ellapítom beleteszek egy szem epret és szép kerek gombócot formázok belőle.Mikor kész az összes, lobogó,enyhén sós vízbe rakom  őket.Akkor főttek meg,ha feljönnek a víz tetejére.Lecsepegtetem és beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.Tálaláskor porcukorral megszórom.Én még tejfölt is csurgatok rá,ugyanúgy mint az eper nélküli változatra.Finom,tavaszi zöldségleves méltó kísérője.

2010. június 14., hétfő

Hideg paradicsomleves

Újra itt a nyár...

Napók óta tartja magát a kánikula,s ez jól látszik az étrendünkben is.A melegítő,tartalmas ételeket felváltják a frissítő,könnyű ízek.S csábítók a kertben illatozó fűszernövénybokrok is melyek csak arra várnak,hogy tányérunkra varázsoljanak egy csipet mediterrán hangulatot.Csoda-e hát,hogy szinte minden ételünkbe kerül egy kis "napfény"oreganó,bazsalikom,rozmaring,zsálya,kakukkfű mentha vagy citromfű formájában?
Nagy kedvencünk a paradicsomleves néhány éve a férjem javaslatára nyáriasodott s került bele zeller és vöröshagyma helyett bazsalikom,oregano és fokhagyma.Természetesen a tél közeledtével visszaöltözik a jól ismert "ruhájába".

Hideg paradicsomleves



Hozzávalók:

1 üveg minőségi paradicsomszósz(pl. mutti)
2-3 gerezd fokhagyma
kevés cukor vagy édesítő
friss oreganó,bazsalikom egy csokornyi
só,frissen őrölt fehérbors
olívaolaj
kevés tejszín
frissen reszelt parmezan,esetleg fenyőmag


Kevés olívaolajon megfuttatom a zúzott fokhagymát,ráöntöm a paradicsomszószt,szórok bele kb. egy mokkáskanál sót,ugyanennyi cukrot és néhány tekerésnyi fehérborsot.Mikor felforrt beleteszem az apróra vágott fűszernövényeket és a tejszínt,majd leveszem a tűzről.Előző  nap szoktam elkészíteni,majd jól behűtöm,s ha áll az ízek is jobban összeérnek.Tálaláskor száraz serpenyőben pírított fenyőmaggal,vagy frissen reszelt parmezannal szórom meg.

2010. június 7., hétfő

Penne színes raguval

Ember tervez...

Az én jól bevált módszerem főzésre és vásárlásra,hogy minden hétvégén kigondolom és összeírom a következő hét menüsorát.
Figyelembe véve,hogy a munkám és egyéb elfoglaltságaim mellett adott nap mennyi időm jut főzésre,esetleg előző nap kell-e gondoskodnom a másnapi főtt ételről.Ezek után összeírom,hogy mit kell vásárolnom.Hét elején mikor van pár szabad órám végigjárom a boltokat,így rengeteg időt megspórolok,s megúszom a hétvégi tülekedést.Ez alól a piac látogatása kivétel,mivel az hétvégén van,s imádom.
Azért mondjuk akkor sem esnék kétségbe,ha egy hétig nem jutnék boltba,mert van otthon tartalék fagyasztóban,kamrában,pincében.

S hát van olyan is,hogy az élet közbeszól s a laza,főzőcskézős délelött helyett alig marad idő valamit összedobni.
Így sikerült a  fellelhető alapanyagokból a következő tésztaétel is.


Penne színes raguval


Egy nagyobb csirkemellfilét felkockáztam,sóztam,borsoztam majd  vastag aljú serpenyőben olívaolajon mesütöttem.Tányérra szedtem majd ugyanebben a serpenyőben átpírítottam a felszeletelt cukkinit.Ezután visszatettem a húsokat,belereszeltem két gerezd fokhagymát,hozzátettem néhány olajban eltett szárított paradicsomot s kevés tejszínnel felöntöttem.A végén még sóztam,borsoztam,s apróra vágott bazsalikommal ízesítettem.Mindeközben kifőtt a penne tészta is.Tálaláskor reszelt parmezánnal megszórtam.

2010. június 1., kedd

Gyümölcsös ivójoghurt

Gyümölcsös ivójoghurt



Régebben szinte hetente készítettem egy üvegnyit.Aztán elmaradt,s elfelejtődött...Mígnem  minap a férjemnek eszébe jutott a piacon vásárolt gyümölcsök láttán.
Télen is elkészíthető de ilyenkor hetente más és más friss gyümölcsből változatosabb.Ha előrelátó vagyok házi joghurtból készítem.Kis üvegeke töltve tízórai mellé is csomagolható.

Most 3dl natúr joghurba 2 megtisztított rebarbaraszárat,kb 15 dkg epret,egy narancs kifacsart levét,negyed vaníliarúd kikapart belsejét,2 evőkanál mézet s kevés édesítőszert tettem,majd  alaposan összedolgoztam a turmixgéppel.
Nyáron még több gyümölcslével,néhány jégkockával turmixolva isteni délutáni hűsítő.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.