2010. szeptember 29., szerda

Mustáros csirkefalatok

Nagy kedvencünk

Jómagam nemigen kedvelem a rántott húst.Sem készíteni,sem enni. Szeretem viszont a szaftosabb húsételeket.Míg egy kacsahús alig igényel komolyabb ízesítést,addig a csirke szerintem megkívánja a karakteresebb ízeket maga mellett.Ez az étel évek alatt forrta ki magát.Többszöri kísérletezés után sikerült úgy elkészítenem,hogy azóta is mindenki megnyalja utána  a tíz ujját.
Szívesen készítem,ha vendégeket várunk,mert csak a tésztát kell kifőzni frissen,a többit előre elkészítem.Így nem a konyhában állok míg a többiek beszélgetnek.S nem utolsósorban finom ízén túl nagyon mutatós a színes zöldségekkel elkevert tészta.

Mustáros csirkefalatok zöldséges tésztán



Hozzávalók:

2 kisebb csirkemellfilé
3 dl tejszín
2 ek mustár
1 kis üveg kapribogyó
só,bors,olívaolaj
2 sárgarépa
fél szál póréhagyma
25 dkg hosszútészta

A csirkemellfilét felkockázom,sózom,frissen reszelt fehérborssal megszórom.A tisztított sárgarépából a hámozóval vékony csíkokat vágok,a póréhagymát pedig vékonyan hosszában felszeletelem majd olívaolajon megfonnyasztom őket.Közben a tésztát sós vízben kifőzöm,majd mikor leszűrtem elkeverem a zöldségekkel.A csirkemelleket olívaolajon megsütöm.A tejszínt elkeverem a mustárral,beleszórom a kapribogyót,sózom,borsozom.A mártást a húsra öntöm és átforralom.4 adag lesz belőle.

2010. szeptember 21., kedd

Túrós kuglóf

Az élet szép

Gyönyörű volt a reggel.A pára épphogy alászállt,ahogy a nap felkelt.A lélegzetelállító színekben pompázó vadszőlőn harmatcseppek tündököltek.
Lennt az uszodában gőzölgött a kinnti medencében a víz,s azon is átfénylett a reggeli napsugár.Hihetetlenül jó érzés volt alámerülni.Főleg mert ettől a héttől már nem terveztem,hogy lemegyek,de nem akartam lemondani róla egy ilyen gyönyörű napon.Majdnem egy órát úsztam,kényelmes tempóban,belemerülve a gondolataimba.Néhány hét és új élet kezdődik számunkra,mikor megérkezik a kislányunk.Nagyon boldog hónapok voltak ezek,s örömteli várakozással tekintek a következőkre is,mikor már nemcsak érezhetem hanem láthatom s kezembe is foghatom.
S egy ilyen meseszép reggelen minden sokkal egyszerűbbnek és könnyebnek tűnik.Ilyen napokon érzem csak igazán,hogy az élet szép.(Mindezek után a tegnapi napra feltették a koronát Limara kétmillió forintos szivecskéi.)




Túrós,mazsolás kuglóf

Már nem tudok sok időt a konyhában tölteni,de ez a sütemény a kétéves keresztlányom "aktív"segítségével is pikk-pakk elkészült.Aztán délután ezt uzsonnáztuk a napfényes teraszon.



Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
25 dkg finomliszt
25 dkg margarin
15 dkg kr.cukor
2 egész tojás
1 cs sütőpor
fél van.rúd kikapart belseje v.1 cs van.cukor
1 cirom reszelt héjja
1 marék mazsola
csipet só


Hagyományosan fakanállal szoktam összekeverni,most kis segítségemre tekintettel géppel dolgoztunk.
A puha margarint kikeverjük a cukorral,majd hozzátesszük a tojásokat,s így is keverjük kicsit.Ezután kerül bele a túró,a liszt melyben elvegyítettük a sütőport,a vanília,a reszelt citromhéjj a csipet só és az esetünkbe narancslében megáztatott mazsola.
Szilikonos kuglófformában 180°c-on kb 45 perc alatt szép barnásra sütjük. 

2010. szeptember 17., péntek

Vargányaragu krumplislepényben

Gomba,gomba...

...nincsen semmi gondja.Ha eső esik rája,nagyra nő a karimája...
Húgom kétéves kislánya is vígan szavalja az ő sajátos nyelvén.
S milyen igaz is a gyerekvers.Idén volt bőven csapadék,így aztán gomba is.S hála a férjemnek,jónéhány üveg szárított gomba,és egy teli fagyasztó emlékeztet az idei bő termésre(persze nem csupán"szerelemből"hozott szinte hetente gombát;hihetetlenül szereti). 
Szóval ezen a nyáron volt bőven gombás étel,régi jól bevált receptek ,s más blogokon felfedezett ételek.
S mivel volt alapanyag bőven,kísérleteztem is néha.Így  Alíz kiírása a 37.vkf-re nálam nagyon beletrafált.

Vargányaragu krumplislepénybe rejtve

Ezt az ételt friss vargányából készítettem,könnyű fehérborral isteni kora esti vacsora volt.



Hozzávalók(2 főre):

kb.30 dkg friss esetleg fagyasztott vargánya
2 marék zölsaláta(nálunk madárbegy-bébispenót-rukkola keveréke volt)
10 dkg érett juhsajt
2 gerezd fokhagyma
só,bors,olívaolaj

a krumplislepényhez:

2 közepes burgonya főzve,áttörve
mogyorónyi vaj
1 tojás
1 kk só
liszt amennyit felvesz

A lepényhez összekeverem a hozzávalókat,majd kisodorva két kb.25 cm-es pogácsát szaggatok.
A szebb vargányákat szeletelem,a többit kisebb darabokra vágom.
Vastag aljú serpenyőben olívaolajon átpírítom először a vargányaszeleteket,kiszedem,majd az apróra vágott gomba következik.Kevergetve pirítom,közben belerakom a zúzott fokhagymát,sózom,frissen őrölt fehérborssal fűszerezem.
Ezt is kiszedem,s ugyanebben a serpenyőben egyenként megsütöm a lepényeket,úgy mintha palacsinták lennének.Azért ugyanabban a serpenyőben,mert így a tésztát már sütés közben átjárja egy enyhe fokhagymás vargánya íz.
Ha kisültek a lepények közepébe teszem a vargánya ragut s  félbehajtom. Tányérra kerülnek, mellé a saláta ,köré a vargányaszeletek,s megszórom reszelt juhsajttal.

2010. szeptember 13., hétfő

Papadoki

Elmúlóban

Idén nemigen kényeztetett bennünket az időjárás.Szinte alig volt olyan idő mikor kellemes lett volna kiülni a teraszra esténként.A rengeteg eső,utána az ez  miatti szúnyoginvázió,majd az este is harminc fok körüli hőmérséklet űzött bennünket a négy fal közé.S most sem lehet kiélvezni a szeptemberi gyenge napsugarakat,mert egyátalán nem látni napot.Csak felhőt meg sok-sok esőt.
Pedig  szeretem a szeptembert.Mikor simogató a napsugár,enyhék a nappalok,s kellemesek az esték.Mikor jó kiülni egy pohár borral s valami könnyű vacsorával a teraszra.

Papadoki

Ezen a néven szerepel sok-sok éve a szegedi John Bull étlapján a következő étel amit egyfajta mediterrán lecsónak is hívhatnék.
Összekockázok 2-3 húsos paprikát,két zamatos paradicsomot,2 fej lilahagymát.Fűszeres olívaolajban érlelt fetasajtot teszek hozzá,s meglocsolom az olajjal.Vágott bazsalikommal,oreganóval és frissen őrölt fehérborssal megszórom.200 fokos sütöben grill fokozaton néhányszor átkeverve sütöm kb 25-30 percig.Pirított házi rozskenyérrel,könnyű fehérborral kettőnknek fenséges vacsora.



2010. szeptember 2., csütörtök

Házi csalamádé

A tücsök és a hangyák

Kislánykorom tanulságos meséjének a címe.Igaz akkor még nem vontam párhuzamot,de így nagylányként már nem az állatvilág jut eszembe a tékozló,jövőre nem gondoló viselkedésről.
A történet arról szól,hogy míg a hangyák szorgalmasan gyüjtögetnek egész nyáron át addig a tücsök kineveti őket s vígan ciripel.Majd eljön a tél,amikor a tücsöknek nincs élelme,hisz ő nem dolgozott a nyáron,s megy a hangyákhoz kuncsorogni.
Szerintem ezt teszi a világ mikor a Föld energiakészlet ilyen iramban pocsékolja,közben pedig szennyezi a környezetet,s a levegőt.
S így él-élt jónéhány hazánkfia aki bedölve a reklámoknak ingyenhitelre(???)vett tv-t,autót,miegymást.Persze a lehetőségeinél és szükségleteinél mindenből jóval nagyobbat,drágábbat.S ezzel évekre elciripelte a nyugalmát.De megérte ugye hisz a  bevásárlóközpontokba,iskola,ovoda elé mégsem lehet néhány éves "lestrapált"járgánnyal menni.
S hogy mindez miért jutott eszembe?Mert bár a válság mindannyiunk életét keseríti,talán lesz annyi hozadéka,hogy felelősségteljesebben,előrelátóbban cselekszünk.
S talán többen leszünk olyanok,akik odafigyelnek mi kerül a család asztalára s  lehetőségekhez képest hazai zöldség és húsféléket vásárolunk.Hiszen ezzel óvjuk a környezetet(nem utazik sok száz vagy ezer km-t az áru),segítjük a környékbeli gazdálkodókat,s nem utolsó szempont,hogy a szervezetünknek jobb ha nem távoli tájak élelmét kell hasznosítania.
Ezért amit csak lehet mentsünk el télire:aszalva,fagyasztva,tartósítva.

Házi csalamádé

Mikor a nyár ízeit fagyasztóba,üvegekbe zárjuk a férjem mosolyogva jegyzi meg,hogy"spájzolnak a kishangyák".
Ebből a savanyúságból családi hagyományokat követve minden évben teszünk el egy-két adagot, nagyon szeretjük.


Hozzávalók:

2 kg paprika
2 kg fejeskáposzta
2 kg uborka
1 kg vöröshagyma
80 dkg cukor
1/2 l 20%-os ecet
1/2 l víz
1 doboz kapros tartósító
(ha sikerül zöldparadicsomhoz is hozzájutni,arányosan csökkenteni szoktuk a többi zöldség súlyát)
A zöldségeket vékonyan felszeleteljük,reszeljük.A vizet az ecettel,cukorral,tartósítóval felforraljuk,majd visszahűtjük.Átszűrjük és a zöldségekre öntjük.Legalább egy napig állni hagyjuk úgy,hogy közben párszor átforgatjuk.Másnap megtisztított üvegekbe töltjük,felöntve annyi lével,hogy ellepje.Mi általában kisebb űrtartalmú üvegeket használunk,így nem kell ide-oda rakosgatni a hűtőben a felbontott,félbemaradt savanyúságokat. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.