2011. február 24., csütörtök

Vargányás rizottó sült céklával

Ez nem rizsa

Talán nem csak bennünk hagyott mély nyomokat a közétkeztetésben főtt rizsként,néha rizi-biziként nevezett fojtós,száraz köret.Ezen emlékek hatására a férjem kifejezetten került mindent amiben rizs volt.
Aztán pár éve Spanyolországban megkóstoltuk a paellát,s rádöbbentünk,hogy lehet finom is egy rizses étel.Attól kezdve vehetek s tehetek az asztalra rizst.Rizottóként.A kedvenc ez a vargányás,de készült már maradék marhapörkölttel,többféle zöldséggel,s köretként curryvel ízesítve.
S itt van mellette még egy nagy átváltozó.A hagyományos céklasaláta helyett szoktam készíteni.Az íz hasonló viszont kevesebb ideig párolom.Így kicsit ress marad s amellett,hogy finomabb nem főzöm ki belőle az összes vitamint és ásványi anyagot.


Vargányás rizottó sült céklával



Hozzávalók:

20 dkg rizottórizs
1 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
kb.fél liter húsleveslé
vaj,parmezán sajt,olívaolaj
só,bors

20 dkg vargánya gomba

3 közepes cékla
kb.egy evőkanálnyi balzsamecet
őrölt kömény
cukor,só

Először a céklát készítem elő.Megpucolom s vékony hasábokra vágom.Olívaolajon teáskanálnyi cukorral átforgatom s pici vizet öntve alá fedő alatt párolom.Közben sózom,csipetnyi őrölt köménnyel megszórom.Úgy szeretjük,ha még kicsit roppanós a cékla.A balzsamecettel a végén locsolom meg.  
A rizottóhoz a kétféle hagymát apróra vágva olívaolajon dinsztelem,majd hozzákeverem a rizst és néhány percig kevergetve pirítom,míg üveges lesz.Ráöntöm a bort,majd megvárom,hogy forrjon.Ezután folyamatosan kevergetem,s merőkanalanként adagolom hozzá a húsleveslét.Közben a vargányát olívaolajon puhára párolom.Mikor megpuhultak a rizsszemek(akkor jó ha kívül puha,belül még roppanós)hozzákeverem a vajat,a vargányát s reszelt parmezánt szórok rá. 

2 megjegyzés:

Citromhab írta...

A rizottót össze sem lehet hasonlítani a száraz és unalmas rizzsel.
Céklával még nem próbáltam, de mivel mindkettőt imádom, nem lehet rossz:-)

Tálaló írta...

Kedves Citromhab!
Ha szereted a céklát biztosan ízlene együtt is.Szerintem jól összeillenek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.