Vannak helyek amihez az ember úgy is vonzódik,hogy nem is ismeri igazán.Nekem az egyik ilyen Toszkána.Nagyon sok évvel ezelött láttam egy gyönyörű képet:dimbes-dombos tájon cédrusok ölelésében egy kőház,előtte napraforgómezővel.Én azóta is ilyennek képzelem Olaszország eme szegletét.Azóta láttam útifilmet,képeket,olvastam is róla,de akkor is a napraforgós kép ugrik be először.Vannak barátaink,akik többször jártak ott,jól ismerik,s hívtak már bennünket is.Viszont a nyár derekán szoktak menni,csakhogy addigra már elvirágoznak a napraforgók...
A következő receptre Duendenél akadtam rá.Ez is Toszkána,nagyon is.Csak egy másik arca,egy másik évszakból.Ez az étel elrepít a késő nyári,napsütéses dombok szőlőfürtöktől roskadozó dűnéi közé.A szellő pedig isteni rozmaring illatot hoz felém...
Toszkán szüreti szőlős sütemény (schiacciata)
A rozmaring finom illata átjárta a konyhát míg sült.Már akkor tudtam,hogy nagyon fogom ezt a süteményt szeretni.Elképesztő micsoda harmonikus,kerek íz a édesre érett szőlőszemek és a rozmaring találkozása.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg szárított élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
2 evőkanál olívaolaj
2,5-3 dl langyos víz
fekete szőlőszemek
2 kávéskanál barnacukor
2 kávéskanál apróra vágott friss rozmaring
1-1,5 dl olívaolaj
Én a pizzához hasonlóan reggel bekeverem a tésztát:a száraz hozzávalókat elvegyítem,majd beleöntöm az olívaolajat és kicsinyenként adagolom a vizet,hogy kanállal épp keverhető,nokedlinél sűrűbb tésztát kapjak. Huzatmentes helyen,letakarva hagyom délig.Ekkor két gombócra szedem,kinyújtom,és megszórom a cukorral összekevert szőlőszemek felével.Megszórom a rozmaring felével és meglocsolom olívaolajjal.220 °c-ra előmelegített sütőben kb.15-20 perc alatt megsütöm.Majd ugyanígy a másik felét is.
5 megjegyzés:
Jó kis gyümölcsös pizza!!!!
Nézz be hozzám, van számodra egy-két díjam :)
http://vicuska13.blogspot.com/2011/09/megint-dijakat-kaptam.html
Hmmmm... ismét érzem az illatát... Örülök, hogy Neked is ízlett! :)
És ne is mondd. A hétvégén megnéztem újra (már vagy hatodszor) a Napsütötte Toscana-t. Imádom. Filmen is, könyvben is.
Remélem, még idén ősszel eljutunk oda.
Ha meg nem, akkor a Balaton-felvidékre valahova, szüreti napokra. A magyar Toscana. :)
Köszönöm Vicuska,megyek.
Kedves Duende!
Olyannyira ízlett,hogy a hétvégén újra megsütöm.És minden ősszel.Akárcsak nyár elején a boszorkányos cseresznyetortát.
Lehet,hogy én is beleszerettem az olasz konyhába(is)???
Nekünk is szerepel egy Balaton-felvidéki kirándulás a terveinkbe.
Ti pedig bárhova is mentek szívből kívánom,hogy legyen szép időtök,igyatok finom borokat és érezzétek nagyon jól magatokat!
Köszönöm szépen, majd meglátjuk hogy alakul, több tervünk is van, többfelé. :)
Én is fogom még sütni, mert mindenkinek nagyon ízlett. A fiúk a kártyapartin az utolsó morzsáig eltüntették. :))
Szia :)
Most hoztam létre egy szőlős kihívást. Jelentkezz, ha gondolod, ezzel a recepttel. Szeretettel várlak :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2015/09/szolos-receptek.html
Megjegyzés küldése