2011. július 28., csütörtök

Színes káposzta saláta

Télen-nyáron

Lassan már azt sem tudom milyen évszak van.Nyár?Nem úgy néz ki. Tegnapelött be kellett fűtenünk a kislány fürdetéséhez.Aztán tegnap délután már kicsit kisütött a nap.Kimerészkedtünk.Olyan volt mintha tavasz lenne...Ma kora reggel viszont olyan pára volt mintha októbert írnánk.Forró teát kívántam...bár ez a fájó torkomnak is betudható.
A következő salátának nem számít milyen évszakot írunk,mindig jól esik.A téli hónapokban azért mert nagyon jó vitaminforrás.Nyáron viszont,mikor minden zöldség friss,ízletes...nos azért ilyenkor az igazi.Húsok mellé is finom,de én legjobban önmagában,kefírrel leöntve szeretem.Kimondottan frissítő,laktató.Nyári hőségben(mikor a  mostaninál úgy 15-20 fokkal több van)egy nagy tányérnyi ebéd helyett is megteszi.

Színes káposztás saláta


Hozzávalók:

egy kis fej fehér fejeskáposzta
3-4 közepes paradicsom
1 kígyóuborka
kb.20 dkg morzsolt kukorica(friss v.konzerv)
1 cs saláta sajt(Lidl-ben kaptam legutóbb)
só,cukor,ecet

A káposztát vékonyra szeletelem,a paradicsomokat és az uborkát megmosom és héjjastól felkockázom.A sajtot ugyancsak kockára vagdosom.A kukoricát lecsepegtetem.Egy nagy fedeles tálba teszem őket.Annyi vízben ami kb.ellepi sót,cukrot(vagyis én édesítőt),ecetet keverek,kissé erősebbre mint ahogy ízlene.A zöldségekre öntöm.Legalább két nap kell neki a hűtőben,addigra jól átjárják az ízek.Csak győzzük kivárni.
Ebből a mennyiségből bő egy hétig szoktunk lakmározni.

2011. július 25., hétfő

Savanyú tojásleves

Retro

Gyerekként az egyik kedvenc levesem volt.Mégis valahogy elfelejtődött.Anyu "porolta"le tavaly,ugyanis eszébe jutott,hogy ezer éve nem főzött savanyú tojáslevest.Azóta igazi reneszánszát éli nálunk,szinte havonta kerül terítékre.S közben arra is rájöttünk,hogy hidegen is isteni.
Jómagam egyáltalán nem értem miért lett a rántás mostanában mummusnak kikiálltva.Szerintem finom ízt és állagot ad a főzelékek legtöbbjének.Persze nem olyan mennyiségben ahogy a menzákon használták,csak lehelet vékonyan.És a köménymagos-,vagy a fokhagymás,petrezselymes rántott leves szerintem ezerszer jobb alternatíva egy gyors levesre  mint a tasakleves.
Úgy gondolom ez a dolog is nagyon átbillent a ló túlsó oldalára.S mint minden majd ez is visszajön a divatba egyszer.Sok évvel ezelött egy győri étterem étlapján már szerepelt egyforintos levesként a rántott leves.Én nem fogok meglepődni,mikor újra megjelenik majd az étlapokon...


Savanyú tojásleves



Hozzávalók(4 főre):

3 ek.étolaj
3 ek.liszt
1 kisebb vöröshagyma
8 db tojás(vagy 4,ízlés szerint)
2 ek tejföl
só,pirospaprika,2 babérlevél
ecet,cukor

Az olajból,lisztből zsemleszínű rántást készítek.Hozzárakom a hagymát,a babérlevelet,megszórom pirospaprikával,sóval és kevés cukorral.Felengedem vízzel és kb.negyed órát főzöm.Ekkor egyenként beleütöm a tojásokat és hagyom,hogy megfőjenek.Elzárom a gázt és csak ezután csepegtetek bele ecetet s keverem bele a kevés levessel elvegyített tejfölt.Sóval,cukorral,ecettel utánaízesítek,ha szükséges.Nekem ez a legehezebb.
Anyu ugyanis magasra dobta a labdát azzal ahogy minden ilyesfajta ételt ízesít.Ahogy beállítja a sós-édes-savanyú ízt.Olyan tökéletesre nekem nemigen sikerül.Azért igyekszem,majd végül áthívom kóstólni.S örömmel látom,hogy egyre kevésbé kell utánam ízesítenie.

2011. július 19., kedd

Harcsafilé trombitagombás szósszal

Enyhülés

Már elviselhetőbb,mitöbb kifejezetten kellemes idő volt felénk az elmúlt napokban.Alábbhagyott a hőség,s  futó záporok is frissítik a levegőt.Végre ki tudunk menni napközben is a lakásból,éjjel pedig normálisan lehet aludni.Szeretem a nyarat,s jól viselem a hőséget de azért nem bánom,ha egy-két napra megenyhül a kánikula.
Bár a  forró napok nagy előnye,hogy szinte csak zöldséget,gyümölcsöt eszünk és  és rengeteg vizet iszunk.S nekem ettől kifejezetten jobb a közérzetem. 
Viszont néhány "diétás"nap után elképesztően jól esnek az ilyen ízesebb ételek. 

Harcsafilé trombitagombás szósszal



A (szerencsés)véletlen hozta őket össze.Kivettem a harcsafilét a fagyasztóból és láttam,hogy önmagában megsütve,zölségkörettel elég kevés kettőnknek.A szárított trombitagombával pedig úgyis hetek óta szemeztem,mert elég sok van még tavalyról.S arra jutottam,hogy összepróbálom őket.Nos,bizton állíthatom,hogy nagyon jó párost alkotnak.Nem is kérdés,miként végzi a többi trombitagomba.És mindenkit szívből biztatok,ha piacon,erdők alján trombitagombára bukkan ott ne hagyja!


Hozzávalók(2 főre):

20-30 dkg harcsafilé
2 maréknyi szárított trombitagomba(kb.3 dkg)
2 kis gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
kevés finomliszt
só,bors,olívaolaj
fél dl fehérbor
12-15 dkg szélesmetélt tészta

Ebéd előtt legalább fél órával a  kiolvasztott halat felvágom 5-6 darabra és besózom.A gombát vízbe áztatom.Vizet forralok,sózom s  kifőzöm benne a tésztát.
Serpenyőben kevés olajat hevítek,a halakra pici lisztet szórok,majd belerakosgatom a forró serpenyőbe.Pár perc után megfordítom őket,így is sülnek 2-3 percet.Miután kiveszem a halakat a serpenyőből beleöntöm a bort ami szépen feloldja a leragadt ízeket s kiforralom.Hozzáteszem a gombát s a levéből kb.2 evőkanálnyit.Belereszelem a fokhagyma gerezdeket,sózom,fehérborsot örlök rá.Néhány perc elteltével hozzáöntöm a tejszínt és összeforralom.
Tálaláskor a tésztára kerül a szósz s ennek tetejére a halszeletek.

2011. július 15., péntek

Hideg dinnyeleves sonkával

Nagyok után,szabadon

Az elmúlt napok tikkasztó hőségében is ettünk minden nap levest.Hideget persze.Készült meggyből,sárgabarackból,málnából és készült kovászos uborkából.
Aztán vettem egy hatalmas görög-és egy mézédes sárgadinnyét.És arra gondoltam,hogy ne legyen annyira szokványos a belőlük készült leves, feldobom a hűtőben megbúvó dalmát prsut sonkával.Hiszen a sárgadinnyének nagyon jól áll a sonka kíséret.
Körülnézve a neten rájöttem,hogy ezt már jóval előttem kitalálták mások.A bűvös szakács oldalán található egy nagyon különleges dinnyeleves Gerard Depardieu-ék ötlete alapján.
Én egy sokkal egyszerűbbet készítettem,de így is nagyon finom és pikáns lett. 

Hideg dinnyeleves sonkával



Hozzávalók:

görög-és sárgadinnye felesben
néhány bazsalikomlevél
csipes só,frissen őrölt fehérbors
néhány csepp balzsamecet
sonka:prsut v. serrano...

A dinnyékből karalábévájóval néhány gömböt kiveszek és félreteszek.A többi dinnyét mag nélkül a turmixgépbe darabolom,hozzárakom a bazsalikomlevelet,egy pici csipet sót,borsot a balzsamecetet és összeturmixolom.Néhány órára hűtőbe teszem.Tálaláskor a félretett dinnyékkel és a gyufaszál vékonyra vágott sonkával díszítem.




2011. július 11., hétfő

Girice

Emlékek,érzések,ízek

Csodás dolog a képzelet.
Már visszatértek  napjaink a megszokott kerékvágásba de valahogy mégis a nyaralás bűvöletében élünk.Ha becsukom a szemem még mindig hallom a tenger csendes,nyugtató morajlását.Ha beleszippantok a levegőbe akkor pedig érzem az illatát.
Az udvarunra épp ezen nyaralások hatására ültettem levendulákat,a teraszra pedig murvafürtöt,leandert költöztettem.Hogy mindig emlékeztessenek a gyönyörű,tengerparti nyarakra.
Ízekben is az ott átélteket próbálom visszahozni.Amúgy is jobban esnek a könnyebb,nyári ételek ezeken a forró napokon.Csak egy dolgot nem tudok  az udvarunkra varázsolni:a tengert.Erre csak a képzelet képes.

Girice,vagyis kishal sütve



Nekem az egyik kedvenc tengerparti vacsorám.Egy pohár jól behűtött fehérbor kíséretében.Ezt követi a kagyló és a tintahal.Ez utóbbiakat itthon nem vállalnám be,de apró szardellákat bátran készítek,s jóízűen csipegetjük némi mártás kíséretében vacsorára,esetleg kevés kenyérrel ebédre.

Hozzávalók(2 főre):

50 dkg apróhal(Metróban kapható kilós kiszerelésben)
liszt,só
olaj a sütéshez
fél citrom

Kapribogyós-mártás:
   2 ek.(házi)majonéz
   2 ek.natúr joghurt
   10 szem kapribogyó
   só,frissen őrölt fehérbors
   néhány citromfűlevél



Néhány evőkanálnyi lisztbe kevés sót teszek és a fagyos halacskákra szórom.Kicsit átforgatom,majd forró olajban  4-5 perc alatt megsütöm őket.Általában több részletben,mert így elég egy kisebb edény,kevesebb olajjal.Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedem.
A mártáshoz a kapribogyót és a citromfű leveleket apróra vágom és a többi hozzávalóval alaposan elkeverem.
Tálaláskor egy-egy negyed citromot is teszek a halacskák mellé,ennek levével meglocsolva fogyasztjuk.

2011. július 8., péntek

Mentás cukkinisaláta

Hát elmúlt...

Szűk két hét.Hihetetlen gyorsan repült el.De biztosan csak azért érezzük így,mert nagyon jól telt.
A pici lány pedig felülmúlta minden várakozásunkat.A bő kilenc órás utat hősiesen bírta,és legalább annyira élvezte a nyaralás minden napját mint mi.Fürdött a tengerben,kacérkodott a strandon a körülöttünk lévőkkel.Esténként pedig mikor elmentünk vacsorázni,sétálgatni vígan mosolygott mindenkire.Ó,és bár tudom,hogy nem a leghelyesebb,de adtunk neki fagyit.Kérte,megkóstolta és nagyon ízlett neki.
Szóval mi már túl vagyunk a nyaraláson.De hosszú még a nyár s unatkozni biztosan nem fogunk.

Mentás cukkinisaláta

Könnyű,ízletes a mentától friss és hűsítő saláta.Ilyen forró napokra mint az elkövetkezők kifejezetten kellemes vacsora,vagy köret egy szelet hús mellé ebédre.


Hozzávalók(4 főre):

4 db közepes cukkini
kb.15 dkg feta sajt
1 csokor mentalevél
só,bors,olívaolaj,kevés citromlé

A cukkiniket alaposan megmosom majd kicsit ferdén felkarikázom.Kontakt grillbe rakosgatom a szeleteket,olívaolajjal meglocsolom,sózom,borsozom és több adagban megsütöm őket(természetesen serpenyőben is megsüthetők,csak akkor forgatni kell).Közben fél dl olívaolajban elkeverem az apróra vágott mentaleveleket és néhány csepp citromlevet.Mikor a cukkinik megsültek tányérokra szedem és meglocsolom az öntettel.Hidegen,melegen,önmagában,pirított kenyérszeletekkel vagy  grillhúsok köreteként is nagyon finom.


Szép emlékek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.