2012. január 31., kedd

Szecsuáni csirke

Út a férfiak szívéhez

Férjem gyakran mondogatja,hogy épp úgy főzök,mint az ő Rózsi mamája egykor.Óriási felfordulást csinálok a konyhában és folyton összelisztezem,összekenem magam.De a végeredmény mindig finom,ízletes étel.Szerinte ez is az oka,hogy ennyi év után is együtt vagyunk.Mert hol találna még egy ilyen asszonyt...
S bár a mama főztje azért mindig jobb,nosztalgikusabb élmény,van egy nagy előnyöm.Mégpedig,hogy sokkal több alapanyag áll rendelkezésemre,mint az elődeimnek néhány évtizede,és sokkal változatosabb ételek receptjeit ismerem meg a mai kor információáramlásának(internek,tv,szakácskönyvek)segítségével.Míg több évtizede a magyar konyha ételei kerültek csak sorra,most már a legtöbb háziasszony,(köztük jómagam  is)kipróbálja,és gyakran készíti az olasz,angol,francia,amerikai vagy épp a kínai konyha remekeit.
Sok éve vettem egy wokot,készült is benne néhányszor ebéd.Mégis csak most ismertem meg Citromhab jóvoltából ezt a nagyon könnyen elkészíthető,gyors és hihetetlenül finom ételt.És mivel a környékünkben úgysincs egyetlen jó kínai étterem sem,így külön öröm,hogy legalább itthon tudunk finomat enni,ha úgy tartja kedvünk.

Szecsuáni csirke

Bár wokban az igazi,de akinek nincs nyugodtan készítse el egy vastag aljú serpenyőben.A lényeg,hogy nagyon fel kell forrósítani az edényt,és erős legyen alatta végig a láng.


Hozzávalók(4 főre):

2 egész csirkemellfilé
2 kisebb sárgarépa
6 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étkezési keményítő
3-4 evőkanál szójaszósz
chilipaprika ízlés szerint
olaj

A csirkemelleket felkockázom,megszórom a keményítővel és elkeverem.A répát ferdén,a hagymát félbevágva vékonyra szeletelem.A fokhagymát lereszelem,a chili magját kikaparom és apróra vágom.Felforrósítom a wokot,öntök bele kevés olajat(nálam szezám,de lehet étolaj is)és beleteszem a csirkemell kockákat.Kevergetve átpirítom kissé,majd hozzáteszem a répát a hagymákat,a chilit a szójaszószt.Folyamatosan rázogatva,kevergetve pirítom kb.8-10 percig.A keményítőnek köszönhetően a hús nem enged levet,ezért a végén kevés,kb.2 evőkanálnyi vizet öntök rá.
Köretnek 2 bögrényi rizst dupla mennyiségű vízben,sóval és kevés curryvel fedő alatt megpárolok.

2012. január 26., csütörtök

Sokáig finom sajtos rúd

Három tányér

Ébredés után az első gondolatunk egy kávé.Én nemcsak az ízét,az élénkítő hatását,de az illatát is imádom.Belengi a konyhát,hírül adva egy új nap kezdetét.
Viszont enni csak később szoktunk.Most pedig főképp,mert ki nem hagynánk,hogy a kislánnyal együtt reggelizzünk,mikor minden itthon vagyunk.Csakhogy ő általában másfél-két órával később kel mint mi.Ezért mindig van fémdobozban némi,főként sós sütemény,amiből egyet-egyet megeszünk a kávé mellé,így nem koválygunk az éhségtől a kora reggeli órákban.
Aztán megterítek:két nagy és egy kistányéron ugyanazok a finom falatok. Majd hárman kényelmesen megreggelizünk.Így indul jól a nap...

Sajtos rúd

Sokféle sajtos sütemény van,én is többfélét szoktam készíteni.Van amelyik frissen nagyon finom,van ami kissé ropogós és ettől olyan jó.Ezt azért szeretjük mert omlós,nagyon sajtos és sokáig megőrzi finom állagát.És nemcsak mi csipegetjük,a kislány is szívesen elmajszol egy-egy rudacskát a délutáni alma után.



Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
2 teáskanál só
fél csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl

tetejére:kb.10 dkg sajt,köménymag,1 tojás a kenéshez

A lisztet elmorzsolom a szobahőmérsékletű vajjal majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára(vagy akár egy-két napra,ha előre szeretnék dolgozni) hűtőbe teszem.Nyújtás előtt minimum egy órával kiveszem,mert a sok vajtól elég keményre hűl.Kézzel kicsit kilapítgatom,ettől is puhul a tészta,majd sodrófával kb.1 cm vastagra nyújtom.Lekenem egy felvert tojással,megszórom sajttal,és a felére köménymagot is szórok.Derelyevágóval felcsíkozom,sűtőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és 180°c-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.Melegen rendkívül könnyen törik,így óvatosan kell a sütőlapról leszedegetni. 

2012. január 23., hétfő

Camembert sütve

Hófehér

A január egy csendes,lassú hónap.Sokáig nem szerettem.Az évvégi ünnepek után szürke,lehangoló és unalmas időszaknak tűnt.Aztán elkezdtünk a hegyekbe járni.És akkor minden megváltozott.Az az egy hét,napsütésben,több méteres hófalak között vidám,önfeledt kikapcsolódás volt.Elmúlt a téli depresszió,lemozogtuk az ünnepekben felszedett kilókat,és napbarnított arccal,jókedvűen,kicsattanó energiával indultunk az évnek.
A közös januári síelések a húgom kislányának érkézésével elmaradtak.S bár mi egyszer-egyszer elmentünk a férjem barátaival,de mindig csak márciusban.
Tavaly volt az első év,hogy kimaradtunk a téli örömökből.Rendhagyó módon itthon üldögéltünk és néztük a csöpp kislányunkat ahogy alszik.Csendes és nagyon boldog telünk volt.S idén sem bánom egy cseppet sem,hogy itthon vagyunk.Hisz tele a ház élettel:a kisasszony sürög-forog,segít bepakolni a mosógépet,söpröget,rakodik,rendezkedik.De a hófehér téli lepel nagyon hiányzik.És nem csak nekünk:a  karácsonyra kapott szánkó is  elárvulva szomorkodik  a szeles teraszon.

Camembert sütve

Hóesésben legalább öröm kimenni.Na de szakadó esőben???Ilyen nyirkos,fázós estéken igazán ránk fér egy kis kényezetés.Krémes,fűszeres,forró és hófehér.


Legutóbb Duendenél olvastam róla,végül  Delish általam már egyszer kipróbált receptje alapján sütöttem meg.
Személyenként egy fadobozos camembertet kicsomagolok a papírból és visszateszem a fadoboz aljába.Kis réseket vágok a tetején amibe vékony fokhagymacsíkokat és friss fűszernövényeket,mint babérlevél,rozmaring,kakukkfű szurkálok.Körberakom felszeletelt cibattával és meglocsolom kevés olívaolajjal.200°c-ra előmelegített sütőbe tolom 10 percre.Ezalatt a sajt belseje megolvad,a kenyerek pedig kicsit szikkadnak.Azonnal tálalom.A fűszernövényeket kiszedegetjük,és a kenyérrel kimártogatjuk a sajtot.

2012. január 20., péntek

Mákos palacsintatorta

Szeret,nem szeret

A férjem nem szereti a spenótot.Nem szereti a mákot.Meg a csirkemellet.És a rizst...
Bő egy évtized alatt annyiszor hallottam,hogy ezt nem szeretem,meg azt nem szeretem.És bő egy évtized alatt kiderült,hogy szereti a spenótot,csak nem főzeléknek,hanem salátába.Szereti a csirkemellet,currys- vagy szójaszószban.Szereti a rizst,ha jól van elkészítve,pl.rizottónak.És szereti a mákot.Erre nemrég jött rá,miután megkóstolta a bécsi mákos kuglófot.Engem pedig minden karácsonykor lebeszélt,hogy bármilyen mákosat süssek...
Úgyhogy soha többet nem hiszem el neki,hogy nem szereti.Megfőzöm,megkóstolja és úgyis szeretni fogja.Ha esetleg mégsem,akkor kenek egy nagy szelet zsíros kenyeret.Mert azt szereti...

Mákos palacsintatorta


Mivel én nagyon szeretem a mákot,és már a férjem is barátkozik vele,úgy gondoltam palacsintával is méltó társak lesznek.

Hozzávalók:

palacsintához:
    2 egész tojás
    15 dkg finomliszt
    1 tk.cukor,csipet só
    kb.4 dl tej
   1 nagy alma lereszelve
   olaj a sütéshez
töltelékhez:
  10 dkg darált mák
  10 dkg cukor+1 ek.
  kb.1 dl tej
  2 tojásfehérje
  4-5 evőkanál szilvalekvár

A palacsintához a tészta hozzávalóit a szokásos módon összekeverem,legvégül a reszelt almát adva hozzá.Kicsit vastagabb palacsintákat sütök.Ebből nekem 7 db palacsinta lett,de csak 5 db-ot használtam fel,így a töltelék mennyisége is ehhez elegendő.A másik kettőt a kislánynak tettem félre uzsonnára.
A töltelékhez felforralom a tejet,elkeverem benne a mákot  és a cukrot.A tojásfehérjét habosra keverem,félidőben egy evőkanál cukrot adva hozzá.Háromnegyedét óvatosan a mákos krémhez keverem.
Egy palacsintát hőálló sütőlemezre rakok,megkenem a mákos krém felével.Rá újabb palacsinta kerül,majd a szilvalekvár fele(nekem nagyon sűrű,házi lekvárom van,és hogy kenhető legyen néhány csepp vizet kevertem bele).Aztán palacsinta,mákos krém,palacsinta,szilvalekvár,palacsinta és a tetejére rákentem a félretett tojásfehérjét.Előmelegített,180°c-os sütőben kb.25 perc alatt megsütöttem.
Pikáns,különleges palacsinta.Egy tartalmas leves után ajánlom 2-3 főre.Desszertként 6-8 cikkre érdemes elosztani.

2012. január 17., kedd

Pásztorpite

Lejtmenet

Drága,75 éves doktor nénije van a kislányunknak.Anyut születése óta ismeri,engem is gyógyított és elég bensőséges a viszonyunk.
A legutóbbi találkozásunkkor mesélte,hogy egyre több családban már alig jut élelemre is pénz.Nap mint nap krumplit meg tésztát esznek a gyerekek.S nem is csodálkozik,hogy a legyengült kis szervezetük megbetegszik.De hiába is mondaná,hogy a gyerekeknek vitaminokra,meg ásványi-anyagokra lenne szükségük,mikor annak is örülnek az anyukák,hogy elég étel jut a tányérokra.Szívszorító.

Aztán beköszöntött az új év.Elképesztő áremelkedésekkel.S mivel a bevételeink egyetlen krajcárral sem emelkedtek így nekem is nagyon meg kell néznem,hogy mire költöm a konyhapénzt.Soha nem vásároltam pazarlóan,és nálunk nagyon kevés étel megy a szemétbe.Az egyetlen"káros"szenvedélyünk,hogy szeretjük a minőségi húsokat és az érett,különleges sajtokat.S,hogy(egyenlőre) ezekről se kelljen teljesen lemondanunk,a hétköznapokban igyekszem olcsó,mégis egészséges alapanyagokból főzni.Emellett tartós élelmiszert,(lisztet,olajat,teát,tésztafélét)vagy ami jól fagyasztható kizárólag akcióban vásárolok,nagyobb mennyiségben.Mert így minőségi termékeket veszek megfizethető áron.

Pásztorpite



Ezt is Duendénél szúrtam ki magamnak.S bár az eredeti,ott felsorolt ételektől eléggé eltértem,nálunk már ezen a néven "fut".Szóval itt Tálaló pásztorpitéjét olvashatjátok nem pedig az autentikus bárányhúsos változatot.

Hozzávalók(2 főre):

30 dkg csirkemáj
1 közepes fej vöröshagyma
2 marék fagyasztott zöldborsó
5-6 db közepes burgonya
só,bors,majoranna,pirospaprika,étolaj
vaj,tej

A hagymát apróra vágom,olajon megdinsztelem,kicsit hagyom hűlni majd megszórom pirospaprikával.Hozzárakom a hártyáktól megtisztított,nagyobb kockákra vágott csirkemájat.Sózom,borsozom,kevés majorannával megszórom és fedő alatt megpárolom.
A burgonyát meghámozom,felkockázom és sós vízben megfűzöm.A fagyasztott borsót pedig sós,forrásban lévő vízbe rakom és ha megpuhultak a szemek leszűröm.A megfőtt burgonyát összetöröm,kevés vajat és tejet(nálunk tényleg csak kevés kerülhet bele mivel a férjem nem szereti a burgonyapürét)keverek bele,épp csak annyit,hogy ne legyen száraz a krumpli.
Mikor a csirkemáj megpuhult tűzálló tálba teszem,majd rászórom a borsószemeket,végül rásimítom a krumplipürét.Kevés olajjal meglocsolom és 180°c-os sütőben kb fél óra alatt megsütöm.
A csirkemáj vasban a borsó pedig vitaminokban,ásványi anyagokban gazdag,magas rosttartalmú élelmiszer.Így ez a finom és laktató étel egészséges ebéd kicsiknek,nagyoknak egyaránt.


2012. január 12., csütörtök

Bécsi kuglóf

A puding próbája

A húgom vett karácsony  előtt egy receptes újságot.Megtetszett belőle egy sütemény, s mert maradt marcipánom a Mozart-tortából,és a többi hozzávaló is volt itthon elkészítettem.Vegyes érzésekkel.A sütemény nagyon finom.Csakhogy:a leírt recept mind a mennyiségeket mind az elkészítését illetően erősen sántít.S szerintem a képen sem a recept alapján elkészült sütemény látható.
Én ugyan eddig sem vettem ilyen újságokat,ezután másokat is lebeszélek róla.Mert vannak megbízható újságok,blogok és receptes portálok.Ahol nemcsak a külcsín hanem a beltartalom is vonzó.Amelyeknél nem kell attól tartani,hogy az órákig készített sütemény teljesen más lesz,mint amit a kép alapján elvárnánk.

Bécsi kuglóf-most mák nélkül


Először az eredeti,mákos verziót sütöttem meg.A töltelék teljes egészében kifolyt a kuglófforma aljára.Egyrészt mert túl híg volt,másrészt a tészta mennyiséghez képest nagyon sok.És maga a sütemény pedig a formából kelt teljesen ki.Ennek ellenére egy rendkívül finom kuglófról van szó,ezért elkészítettem újra,módosított mennyiségekkel.Most ugyan mák nem került bele,de így is tökéletes egy délutáni kávéhoz,uzsonnára.Már csak egy patináns bécsi kávéházat kell magunk köré képzelni.Bár nekem leginkább az Alpok hófedte hegycsúcsai jutnak eszembe,ahogy a mázzal bevont kuglófra nézek. 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
3 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
0,8 dl tej
12 dkg vaj
2 egész tojás
csipet só

töltelék:10 dkg beáztatott mazsola
  vagy:10 dkg marcipán,10 dkg darált mák,1,5 dl tej,egy evőkanál cukor,1 tojássárgája

máz:3 evőkanál citromlében elkevert kb.10 dkg porcukor

Ha mákos töltelékkel készül akkor jó előre el kell készíteni a tölteléket.A felmelegített tejbe feloldani a marcipánt,majd belekeverni a mákot és a cukrot,legvégül pedig a tojássárgáját.Hagyni teljesen kihűlni.

A tésztához a lisztbe mélyedést nyomok.Belemorzsolom az élesztőt,a cukrot és beleöntöm a langyos tejet.Hagyom az élesztőt megkelni.Ezután belekockázom a szobahőmérsékletű vajat,beleütöm a tojásokat és beleteszem a csipet sót.A dagasztást a kenyérsütőgépre bízom.Mikor megkelt lappá nyújtom megszórom a lecsepegtetett mazsolával(vagy megkenem a mákos töltelékkel)felcsavarom és szilikonos kuglófformába illesztem.Letakarva újabb negyed órát kelesztem,közben a sütőt előmelegítem 200°c-ra.30-40 perc alatt megsütöm.Csak hűlés után borítom ki a formából,majd ezután a tetejére csurgatom a mázat.

2012. január 7., szombat

Zöldséges marharagu

Felavattam...

...az új edényemet.Sokáig volt a vágyakozásom tárgya,viszont 40 eurót nem tudtam és nem is akartam költeni rá.De hála a Tchibo üzletpolitikájának a kifutó dolgokat alaposan leértékelik,mikor megjelenik az új kollekció.Így került a tavaszzöld színű kétharmadba,a még korábbi kék pedig az eredeti ár felébe.Pedig csak színükben különböznek.A közel öt literes űrtartalmú,kerámiabevonatos edény olyan nehéz,hogy alig bírtam az üzletben elcipelni a kasszáig.És még közben a babakocsit is tolnom kellett.De ha egy nő valamit a fejébe vesz...A lényeg,hogy itthon van,és a kamrapolcon feszít méltóságteljesen.Mert a konyhaszekrénybe már nem fért.

Zöldséges marharagu

Készítettem már korábban is ezt az ételt.Akkor előpirítottam serpenyőben a húst és a zöldségeket.Majd fedős tűzálló tálba tettem,úgy öntöttem fel a sörrel,s ezután került a sütőbe.
Új szerzeményemmel viszont nem kell átrakosgatnom az ételt és rövidebb idő alatt lesz omlós a hús.


Hozzávalók(4 főre):

60 dkg marhahús(rostélyos)
3 szál közepes sárgarépa
2 szál közepes fehérrépa
1 kissebb zeller
3 gerezd fokhagyma
0,5 l barnasör
1 ek.dijoni mustár
kakukkfű és rozmaringág
só,bors,olaj

A húst felkockázom,a zöldségeket megtisztítva szintén.Először a húst pirítom át a forró edényben egy kis olajon.Majd hozzárakom a zöldségeket és tovább pirítom pár percig,közben gyakran megkeverve.Felöntöm a sörrel,sózom,borsozom,belekeverem a mustárt és beledobom a fűszernövényeket.Felforralom,ráteszem a fedőt és az előmelegített 180°c-os sütőbe tolom.Másfél óra alatt porhanyóssá puhul a hús.Kiveszem a fűszernövények megmaradt ágait,és fedő alatt pihentetem.Eközben kifőzöm az előzőleg elkészített krumpligombócokat.Köretként még szélesmetélttel vagy ropogós héjú,friss fehérkenyérrel tálalnám.

2012. január 3., kedd

Kardamomos joghurtkrém

Könnyed évkezdés

Tegye fel a kezét,aki az ünnepekben nem eszik többet,mint amennyire a szervezetének szüksége lenne.Nem látok jelenkezőket... amit persze nem is csodálok.
Hisz annyi finomsággal várnak a szépen megterített asztalok.Nehéz ellenállni,még ha alapvetően mértéktartóan is szeretnénk étkezni.
Én nem vittem túlzásba a sütést-főzést,de még így is többet ettünk a kelleténél.Így most,az ünnepek elmúltával kifejezetten jól esnek a könnyedebb ízek.S ha valami édességre vágyunk összedobok egy joghurtos pohárkrémet.

Kardamomos joghurtkrém



Már tavalyelött is készítettem hasonlót.Most annyi a különbség,hogy azóta összejöttünk:én és a kardamom.Úgyhogy ebből sem maradhatott ki.
S mivel a pici lánynak is az egyik kedvence a gyümölcsös joghurt,mindig van itthon egy-egy nagy doboznyi görög joghurt.Az övébe aztán házi sárgabaracklekvár,fagyasztott cseresznye vagy szezonális gyümölcs kerül.Aki eddig bolti gyümölcsjoghurtot vett,nézze meg mit tartalmaz...majd készítsen otthon egy házit.Aztán döntse el megéri-e az az öt percnyi pepecselés.

Hozzávalók(2 főre):

3 dl sűrű,görög joghurt
3 evőkanál méz
fél mokkáskanál őrölt,zöld kardamom
zöldcitrom 
szezonális gyümölcs

A joghurtba elkeverem a mézet és a kardamomot,belereszelem a zöldcitrom héjját és belecsurgatok kb.egy teáskanálnyit a levéből.Ha krémesebbre szeretném a joghurt egy részét creme fraiche-vel helyettesítem.Tetejére gyümölcsöt teszek.Nekem most a gránátalmára esett a választásom.

A kardamom élettani hatása:serkenti a szívizom működését,javítja az emésztést,köhögéscsillapító hatású,enyíti a fejfájást.A gránátalma pedig sok c-vitamint tartalmaz,antioxidáns hatású,csökkenti az LDL(káros koleszterin)szintjét a vérben.Ezért ha úgy vesszük ez az étel igazi orvosság.Pedig finom és káros mellékhatása sincs.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.