2012. április 25., szerda

Fűszeres feta sopszka-vagy zöldsalátához

Együtt,egymásért


Itt vagyok,itt vagyok.Nem vesztem el...
S bár a családomról a kieső időben is gondoskodtam az írásra nem jutott időm.S hát új ételeket sem nagyon próbálgattam,biztosra mentem.
Sok dolgunk volt,de a nehezén túl vagyunk.
Az ilyen húzosabb időszakokban érzem csak igazán,hogy mennyire fontos az összetartás.Hogy a csónakunkat egyfelé evezzük,mert csak így haladunk.Legyen ez egy kis család,egy közösség vagy akár egy ország.Mert ha mindenki más irányba evez,az nem visz előre.Mi sok év alatt szoktunk annyira össze a férjemmel,hogy már megy a dolog.Rengeteg vita előzte meg,míg lett elég bölcsesség bennünk és rájöttünk hogy csak együtt,egymást segítve lehet és érdemes az utunkat járni.
A múlt hétvégére átvette a fakanalat.Vagy inkább a húscsipeszt.Hogy végre utolérjem magam a háztartási teendőimmel.Grillen sütött tarját,csirkemellet meg lepényeket.Igaz a húst én pácoltam be előző nap,de az öt perc.A lepényekhez szintén néhány perc alatt  lehet bekeverni a tésztát.És hát a salátával sem sokat vacakoltam.A munka nehezét a férjem végezte.


Fűszeres feta zöld-vagy sopszkasalátához




Vettem több,nagy ,kék dobozos fetasajtot akcióban még az év elején.Én csak ezt a fajtát szeretem,mert nem annyira kemény,inkább kissé krémes állagú.Viszont volt már üveges fetám is,azt meg azért szerettem mert a hozzáadott fűszerek még finomabbá tették a salátákat.Nos mivel a nagy dobozos sajt egy evésre nem fogyott el,én is üvegbe raktam.Tettem hozzá apróra vágott aszalt paradicsomot,szárított oreganot,bazsalikomot és frissen őrölt borsot.Felöntöttem olívaolajjal,hogy teljesen ellepje.Majd legközelebb ebből a sajtból tettem a salátára,és ezzel a finom,ízesített olívaolajjal locsoltam meg.
Most ott tartok,hogy az egész doboz sajtot üvegekbe teszem,nem csak a maradékot.És mindig van a hűtőben...

2012. április 7., szombat

Könnyed,málnás-krémes torta

Mikor minden együtt van...

...abból klassz dolgok születnek.Mint a következő,húsvétra sütött torta.
Hetente legalább kétszer sütök valami gyors pitét,kelttésztát vagy sós rágcsálnivalót.Mert a kisasszonynak kell a "hamuban sült"finomság az elemózsiás dobozába.Minden délután így indulnak a játszótérre az ő hős lovagjával,az apukájával.Meg is kérdezte a férjemtől az egyik anyuka,némi íróniával,hogy:a kislánynak anyukája is van?Aztán mikor megtudta,hogy kenyeret és buktát sütök épp,meg közben tanulok is,fennakadtak a szemei...
Szóval,valami egyszerű,mégis különleges sütit szerettem volna az ünnepekre készíteni.Könnyű málnás-mascarponés finomságot gondoltam ki,mert mindkettő volt itthon.És csokis tésztába álmodtam...a kereső pedig elsőként dobta ki   Timus  receptjét.Minden együtt volt a  könnyű,ünnepi tortához.


Könnyed,málnás-krémes torta



Hozzávalók:

a piskótához:
  6 egész tojás
  6 csapott evőkanál cukor
  3 csapott evőkanál kakaópor
  3 csapott evőkanál liszt
  csipet só
  késhegynyi sütőpor

a krémhez:
  25 dkg mascarpone
  2,5 dl tejszín
  3 ek.porcukor
  1 ek.vaníliás cukor(van.rúd és kristálycukor összedarálva)
 35 dkg málna

kevés málna vagy más bogyós lekvár

A tojásokat szétválasztom,a fehérjét kemény habbá verem,majd óvatosan hozzákeverem a tojások sárgáját,a cukrot,kakaóport és a sütőporral,sóval elkevert lisztet.Sütőpapírral kibélelek két kicsi,20 cm-es tortaformát.Persze lehet egy nagyot is,én újabban inkább kettéveszem,és két kicsit sütök egy adagból.Előmelegített 180°c-os sütőben kb 25 perc alatt megsütöm.Hagyom kihűlni és kettévágom.
A krémhez felverem a tejszínt,a fele cukorral,majd a többi cukorral simára keverem a mascarponét.Majd óvatosan,hogy ne törjön össze a tejszín összeforgatom őket.
A tortalapot megkenem lekvárral,aztán krém negyedével és nyomkodok bele málnaszemeket.Ráteszem a másik lapot és erre is kerül egy adag krém és málnaszemek.
Gyors,egyszerű,mégis hihetetlenül finom torta.
 

Sajnos az idő nem valami kegyes hozzánk,azért szívből kívánom,hogy legyen mindnyájunknak vidám,örömteli az ünnep.
Együnk-igyunk ráérősen,beszélgessünk és örüljünk egymásnak családtagokkal,barátokkal.

Kellemes ünnepeket kívánok!



 

2012. április 3., kedd

Házitészta

Örökség


Szeretem a finom,házi ízeket,és szerencsére szívesen is főzök.Persze nincs ebben semmi meglepő,nálunk mindig volt főtt étel az asztalon.Finom,szeretettel főzött házikoszton nőttem fel.
Az egyik mérföldkő a konyhai ügyeskedésemben az első húslevesem volt.Nálunk a  húsleves elmaradhatatlanul hozzátartozott a vasárnapi ebédekhez.Volt valami misztikus abban,ahogy egész szombat délután pöszörgött a tűzőn.Sokáig nem álltam neki,mindig Anyuval főzettük.Ma már átvettem a stafétát,és majdnem olyan finom húslevest főzök mint ő.
Most pedig újabb mérföldkőhöz érkeztem.Házitésztát készítek.Sokáig halogattam,azt gondoltam be kell szereznem egy tésztagépet,anélkül nem fog menni.Megy...és nem is fogok venni gépet.Anyutól megkaptam a mama régi sodrófáját.Pillanatok alatt kinyújtom vele a tésztát,és még élvezem is,ahogy egyre nagyobbra sodrom.

Házitészta
marhapörkölttel,pirított zöldségekkel



A tésztához személyenként egy tojással számolok,és 15 dkg finomliszttel.Ha szükséges néhány csepp vízzel kemény tésztát gyúrok.Fél órát pihentetem majd vékonyra nyújtom.Felvágom szélesmetéltnek,vagy kockára,amilyet épp szeretnék.Bő,lobogó sós vízben kifőzöm,leöntöm róla a vizet és frissen tálalom.
Néhány próbálkozás után elmondhatom,hogy kitapasztaltam a tészta keménységét,a nyújtás praktikáit,és soha többé nem veszek bolti tésztát. Egyszerű és fényévekkel finomabb a házitészta.
S amit elhibáztam eleinte:a saját,rövid,duci nyújtófámmal pokol volt kinyújtani a tésztát.Viszont a megörökölt vékony,hosszú sodrófa szinte magától nyújtja ki.Eszembe jutott,hogy kiskoromban úgy láttam,hogy a kissé kinyújtott tésztát teljesen feltekerik a fára és új sodorják kifelé.Így mind széltében,mind hosszában nyúlik a tészta.Aztán letekerem,fordítok rajta,és újra feltekerem és nyújtom.Így lesz egyenletesen vékony.
A másik,hogy nem főztem elég hosszan,és kemény lett a kifőtt tészta.A házinak kicsivel több idő kell,mint bolti társainak.
Lehet réteslisztet is használni,a piacunkon tésztát áruló nénike arra esküszik.A mi családunkban mindig finomlisztből készítették,és az van mindig itthon bőven,úgyhogy én annál maradtam. 






Marhapörköltet bográcsban,és hatalmas adagban szoktunk főzni lábszárból.Aztán kis dobozokban lefagyasztom,hogy később elő tudjam venni gulyásnak,rizseshúsnak,főzelék feltéteként,vagy nokedli,tészta mellé.
A pirított zöldségekhez pedig lilahagymát,gombát,répát,cukkínit vagy padlizsánt vágok vékonyra,majd olívaolajon hirtelen megpirítom,némi chilivel és sóval fűszerezve.De ettük már a nyáron eltett lecsóval nyakonöntve is.Isteni!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.