2013. augusztus 20., kedd

Lecsó télire,bográcsban főzve

Egy idegen szemével

Olvastam róla,hogy néhány országban egyre népszerűbb az otthon nyaralás.A mindennapokból kiszakadva töltenek el az emberek pár napot a saját,megszokott környezetükben.Közben egy túrista vagy kiránduló szemével fedezik fel a környék látnivalóit.Nos,mi ezt rendszeresen gyakoroljuk,főképp vasárnap és ünnepnapokon.
A mostani,hosszú hétvégén a városunkban megrendezett ünnepségsorozat  ehhez rengeteg lehetőséget adott.Koncertek,kiállítások,szórakozási lehetőségek tucatjából válogathattunk.Ezenkívül a közelben lévő ausztriai fürdőtónál eltöltött délelőtt és egy dunai csónakázás volt a programjaink közt.
Az ilyen,aktív pihenéssel töltött napok ugyanúgy kikapcsolnak,feltöltenek,mintha elutaztunk vona,csakhogy sokkal költségkímélőbbek és kényelmesebbek.
De a szórakozást azért megelőzte egy kis munka,mert szombaton a piacon megvettük a lecsónak valót,és hamarjában el is tettük.

Lecsó télire,bográcsban főzve

Ilyenkor rámegy néhány óra,hogy üvegekbe rakjuk,viszont téli,elfoglalt napokon öt perc alatt ebéd rittyenthető belőle.Úgyhogy megéri vele dolgozni.
Anyuék általában bent főzték,mi viszont jobban szeretjük kint a bográcsban.Egyrészt a füst plusz ízt ad neki,másrészt mivel nincs nyári konyhánk,így megkíméljük magunkat,hogy napokig illatozzon tőle a ház.


Hozzávalók:

5 kg paprika
2 kg paradicsom
1 kg hagyma
8 dl olaj
só,cukor,pirospaprika
mokkáskanálnyi tartósítószer(natrium-benzoát v.szalicil)

A paprikákat megmosom,megfogom a csumáját,tekerek rajta közben benyomom és kihúzom a magházat.Zöldségyaluval vékony karikákra vágom.A hagymákat megtisztítom szintén gyaluval,annak is a késes részével apróra kockázom.A paradicsomokat forró vízbe dobom néhány percre,majd lehúzom a héjjukat.Kivágom a szárrészét és nagyságtól függően kettő vagy négyfelé darabolom.
A bográcsba olajat öntök és megdinsztelem a hagymát.Félrehúzom,megszórom pirospaprikával és beleteszem a szeletelt paprikát.Kevés vizet öntök rá,csakhogy addig se kapja le,míg levet enged a zöldség.Sózom és félpuhára párolom.Ekkor hozzáteszem a paradicsomot és kevés cukrot.Forrás után néhény percig még főzöm,majd lehúzva a tűzről belekeverem a tartósítót(elhagyható,de így egész biztosan nem romlik meg).Ha kell utánaízesítek és még forrón megtöltöm a megtisztított üvegeket.Olajat öntök rájuk,hogy vékony réteget képezzen a lecsók tetején.Celofánt teszek rájuk,majd rátekerem a kupakokat.Száraz dunsztba dugom őket,vagyis:egy nagy dobozt régi pléddel és újságpapírral kibélelek,ebbe teszem a megtöltött forró üvegeket és felülről is jól bebugyolálom.Néhány nap múlva pedig felkerülnek a hűs pince kamrapolcára.
Ebből a mennyiségből 6 nagy és 6 kis üveg lesz.Fogyasztáskor serpenyőben felmelegítem, felvert tojást öntök bele,és csak akkor keverem át,ha megszilárdult a tojás.A nagyobbak két adagot rejtenek,a kisebbek egy főre,vagy lecsós tésztának két főre elegendők.Ez utóbbi pedig csak annyi,hogy kifőtt szélesmetéltre öntjük.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.