2013. november 20., szerda

Kölesfelfújt csokiszósszal

Lecsúsztam

Minden nap változatos,finom ételeket igyekszem az asztalra tenni.Renszeresen írogatok ide recepteket.Aztán tátott szájjal hallgatom,ahogy az én főztömet rosszul evő kislányom vidáman újságolja,hogy az óvodában megette az összes ebédet.S,hogy kétségem se legyen,az óvónéni is megerősíti mindezt.
Azt is gondolhatnám,hogy az én főztömmel van baj.De inkább arra fogom,hogy a többi kisgyerekkel,a kicsi asztaloknál sokkal bulisabb az étkezés,mint itthon az "öreg szüleivel".Viszont mióta óvodába jár esténként jókat eszik idehaza is.Ezért amikor csak lehet,a kedvére való ételekből teszek neki félre vacsorára.

Kölesfelfújt csokiszósszal

rizsfelfújt mintájára készült.Épp annyira finom,csak sokkal egészségesebb.S,hogy igazán vonzóvá tegyem készítettem hozzá csokiszószt,aminek nem tud ellenállni se kicsi se nagy.




Hozzávalók:

1 bögre köles(2 dl)
3 bögre tej
2 tojás
8 dkg dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
kis maroknyi vörösáfonya vagy mazsola
csipet só

csokiszószhoz:
  4 evőkanál cukor
  2 evőkanál kakaópor
  2 evőkanál étkezési keményítő
  5 dl tej
  2 evőkanál vaj

A kölest jól átmosom,majd lassú tűznél a cukor felével,a vaníliás cukorral,citromhéjjal,a szárított gyümölccsel és a sóval ízesített tejben puhára főzöm.Ekkor kicsit hűlni hagyom és belekeverem a vajat.A tojások sárgáját habosra keverem a cukor másik felével,a tojásfehérjéket pedig felverem.Először a sárgáját keverem a köleshez majd óvatosan a felvert fehérjét is.Kivajazott,zsemlemorzsával megszórt kapcsos tortaformába simítom és előmelegített 180 °c-os sütőben kb.25  perc alatt megsütöm.

A csokiszószhoz elvegyítem a keményítőt, a cukrot és a kakaóport.Kevés tejjel csomómentesre keverem.A többi tejet felteszem melegedni,s forrás előtt beleöntöm a csokis keveréket.Állandó keverés mellett forrásig főzöm,majd lehúzva a tűzről belekeverem a hideg vajat.
Tálaláskor a felszeletelt kölesfelfújtat meglocsolom a csokiszósszal.





4 megjegyzés:

Anikó írta...

Milyen finom lehet! Köles amúgy is nagyon mellőzött étel lett.
Szép napot!:-)

Tálaló írta...

Kár,mert amihez jó a rizs,ahhoz a köles is passzol.És nagyon egészséges:http://zoldujsag.hu/eteled-legyen-egeszseged-forrasa-7-resz/

Nem mellesleg pedig finom:))

Neked is nyugodt,szép délutánt kívánok:))

Hankka írta...

Ugyanaz jutott eszembe a képek láttán, mint Anikónak, mégpedig hogy mennyire finom lehet! :) Az már csak ráadás, hogy még egészséges is! :)

Tálaló írta...

Hát igen,ezt a finomságot bűntudat nélkül lehet enni:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.