2013. december 12., csütörtök

Diós tallér

Ahol angyalok várnak

A kisváros évközben csendes belvárosa decemberben megélénkül.A sétálóutcán lévő fákat végig fényfüzérek díszítik,a templom előtti téren gyönyörű,faragott betlehem.A levegőben forralt bor illata,az óvodások szemében izgatottság.Míg a nagyobbak a színpadon előadják az ünnepi műsort,addig a legkisebb gyerekek szülei a közösen sütött finomságokat árulják.Szinte mindenki ismerős,aki a kis faház előtt megáll vásárolni.Sokan megfordulnak,még sincs lökdösődés,türelmetlenség.Igazi,felszabadult a hangulat.S akinek jó füle vagy szeme van angyalszárnyak suhogását is hallhatja,láthatja.Mert ők nem a csillogó,divatos,pénzuralta helyekre járnak.Nem ám.Hanem oda ahol szeretet van a szívekben. 

Diós tallér

A jótékonysági süteményvásárra mézeskaláccsal és ezzel a süteménnyel készültem.Dekoratív,ugyanakkor a diós tészta,a citromkrém és a házi baracklekvár különleges,nagyon finom ízkombináció.A receptet Neánál találtam.






Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 egész tojás
1 tk,mézeskalács fűszerkeverék(nálam őrölt fahéj,szegfűszeg,kardamom keveréke)
csipet só
fél citrom reszelt héja

máz:15 dkg porcukor,citromlé
díszítés:5 dkg dió,5 dkg kr.cukor,5 ek.víz
ragasztáshoz:sárgabarack lekvár

A lisztet elmorzsolom a vajjal,majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva min.egy órára hűtőbe teszem.Ezután kb,fél cm vastagra nyújtom és 5 cm átmérűjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.Tepsire sorakoztatva 180°-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt,több részletben megsütöm.Ha kihűlnek a lekvárral 2-2 összeragasztok.
A díszítéshez a cukrot világosra karamellizálom,felöntöm a kevés vízzel,egyneműre főzöm,majd a durvára tört diót belekeverem.Alufóliára öntöm,szétterítem s hűlni hagyom.A mázhoz a cukorba apránként annyi ciromlevet keverek,hogy nagyon sűrű masszát kapjak.
Az összeragasztott korongok tetejére teáskanálnyi cukormázat kenek,majd megszórom a karamelles dióval.
Fél diószemekkel még szebb látvány,csakhogy nekünk annyira nagyszemű diónk van,hogy nagyon sok kellett volna a 35-40 db sütemény tetejére.


4 megjegyzés:

Hankka írta...

Biztosan sikert arattál vele, nagyon guszta és nagyon finom is lehet! :) Boldog adventi időszakot Nektek! :)

Tálaló írta...

Nem én arattam:három órás volt a vásár,én az utolsóban voltam beosztva.Addigra már ezekből egy darab sem volt:))
Szóval a sütinek tényleg sikerük volt:)
Nektek is viszont kívánom,szívből:)

Nea írta...

Ó, de szépek lettek! Örülök, hogy ilyen népszerű volt a vásárban és hogy elkészítetted. Kellemes Ünnepeket, sok finomságot kívánok a karácsonyi asztalra!

Tálaló írta...

Én is örülök,hogy rátaláltam nálad erre a receptre,mert nagyon ízlik nekünk is.Valószínű,hogy még egyszer megsütöm az ünnepre.

Köszönöm,és viszont kívánok örömteli készülődést,boldog karácsonyt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.