2013. október 31., csütörtök

Körtés Tarte tatin

Fahéjillatú esték

Az idei évvel kapcsolatban olyan érzésem van,mintha átrobogtam volna rajta egy gyorsvonattal,ami csak egy-egy emlékezetes pillanatra állt meg.
Már megint borzasztóan rövidek a nappalok,s csak az vigasztal,hogy legalább jó idő van.
Bár kétségtelen,hogy a hosszú estéken jó dolgok is születnek;két nagy és két kicsi sete-suta kéz szorgoskodásából.Papírból,gyurmából,őszi termésekből. 
S,hogy hangulatosak legyenek az esték gyújtunk egy-egy gyertyát.És egyre gyakrabban sül fahéjillatú sütemény.


Körtés tarte Tatin

Eredetileg almából készítették a Tatin-nővérek.Kétségtelen,hogy úgy a legfinomabb,de körtével sem okoz csalódást.Mi mindkettővel nagyon szeretjük.S bár az ő receptjük úgy tudom nem ír fahéjat,szerintem vétek belőle kihagyni.Az almához és a körtéhez is nagyon illik.És finomabb,illatosabb is lesz tőle ez a tökéletes őszi sütemény.



Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
csipet só
1-2 evőkanálnyi hideg víz

töltelékhez:

60-70 dkg tisztított gyümölcs(alma,körte vagy szilvafélék is akár)
10 dkg kristálycukor
6 dkg vaj
kávéskanálnyi fahéj

A lisztet elmorzsolom a hideg vajjal és a többi hozzávalóval tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva hűtőbe teszem legalább egy órára.
A gyümölcsöt megtisztítom,vastagabb szeletekre vágom.
Egy olyan 20-22 cm átmérőjű serpenyőben,melynek a füle is fém megolvasztom a vajat majd hozzátéve a cukrot kissé megkaramellizálom.Belerakosgatom a gyümölcsszeleteket,megszórom fahéjjal.Olykor durvára vágott diót is szórok rá.A tésztát a serpenyő méreténél kicsit nagyobbra nyújtom,ráhelyezem a gyümölcs tetejére,és a széleinél kicsit alányomkodom.Előmelegített 180-190°C-os sütőben kb. fél óra alatt megsütöm.Kivéve tetejére teszek egy,a serpenyővel azonos méretű tányért és megfordítom.



2013. október 28., hétfő

Őszi sült zöldségek

Még,még,még

Imádnivaló illatos-színes,szépséges ősz.Reggelente ködbe burkolt táj,napközben fényes,melengető idő.Ilyennek nagyon szeretlek.


Őszi sült zöldségek

Felszedtük az ágyásban maradt zöldségeket és egy kis sütőtökkel összesütöttem.Mennyei.




Alaposan megmosok néhány céklát,répafélét és felvágom őket.Megpucolok néhány felkarikázott sütőtököt,majd félbe vagdosom.Vastag aljú serpenyőt felhevítek,locsolok bele kevés olajat és a zöldségeket hirtelen átpirítom.Kecskegomolyát(de lehetne feta,vagy akár kékpenészes is) morzsolok rá.
Aki intenzívebb ízt szeretne fűszerezheti sóval,borssal,balzsamecettel.

Önmagában vagy húsok köreteként is nagyon finom.

 
Kicsit más,de hasonló zöldségekből szoktam készíteni csirkecombokkal összesütve az itt található ételt.
 
 

2013. október 24., csütörtök

Almakrémleves gesztenyehabbal

Csak egy nap

Ahogy megyek az őszi napsütésben a fákkal övezett utakon,olyan mintha színházban lennék.A darab a fináléhoz közelít,a főszereplő pedig a természet.

 
 
Almakrémleves gesztenyehabbal

A napsütéses ősz legigazibb,finom,illatos levese.Nálunk lasagne követte,és egy egész délelőttös kerti munka előzte meg.Ajtódíszt kötöttünk néhány csipkebogyóág segítségével,falevelet szedtünk,felástuk az ágyásokat.Klassz nap volt.
A képen szereplő Gesztenye Piroska és  Gesztenye Ernő pedig az óvodában készültek,s már-már családtagok:)




Hozzávalók:

1 kg alma(nálam jonathán)
1 dl tejszín
őrölt fahéj,őrölt szegfűszeg
cukor v.más édesítő
fél citrom leve

a gesztenyehabhoz:gesztenyepüré és felvert tejszínhab

Az almákat megtisztítom,felkockázom és annyi vízben ami ellepi felteszem főni.Ízesítem citromlével,cukorral és a fűszerekkel.Csak annyi ideig  főzöm,hogy az almák félpuhák legyenek.Összeturmixolom,beleöntöm a tejszínt és ha kell utánaízesítek.Langyosra hűtöm.
A gesztenyehabhoz nagylyukú reszelővel lereszelek keveset a fagyos gesztenyepüréből,majd kb.ugyanolyan mennyiségű felvert tejszínbe forgatom.Tálaláskor kiskanállal néhány galuskát szaggatok belőle a langyos levesbe.


Az igazi segítségek:a kicsi lány és a kismacskánk.Mindig ott vannak ahol dolog akad.
 



 

2013. október 20., vasárnap

Húsos hasé vátozatok

Vízválasztó

Más volt ez a hét.Mivel már múlt héten voltunk együtt párszor,így hétfőtől minden délelőtt oviban volt a kis-nagylány.Eleinte kis pityergéssel adtuk be reggelente,de mindig egy vidám,boldog és meglehetősen fáradt lánykát kaptunk vissza délben.Jól érzi magát és ez nekünk is nagyon megnyugtató érzés.És elképesztően változik.Olyan nagylányos.
Én viszont ha itthon voltam  furcsán éreztem magam.Nagyon csendes volt a ház.Ami persze jó,de még különös.És igyekszem  minden feladatomat délelőttre időzíteni,hogy a délutánok meg esték ráérősen,az együttétekről szóljanak csak.


Húsos hasé változatok

Még a születésnapra készültek ezek a kis falatkák.Igazából halfasírt,sajt-és brokkolisaláta volt a menü.A sógoromnak,aki nem eszi meg a halat,szerettem volna valami mást készíteni,s ezzel telibe találtam.Mindenkinek nagyon ízlett.


Hozzávalók:

2 cs nyújtott leveles tészta(Tante Fanny)
1 csirkemellfilé
15 dkg natúr sajtkrém
friss  bazsalikom,aszalt paradicsom
só,bors,vaj,olívaolaj
2 szál sütnivaló kolbász
1 tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

A csirkemelleket szeletelem,sózom és forró serpenyőben kevés vaj-olaj keverékén mindkét oldalukon megsütöm.Vágódeszkán felcsíkozom,majd nagyon apróra vágom.A bazsalikomot és aszalt paradicsomokat szintén apróra kockázom.Elkeverem a húst,a zöldségeket,a krémsajtot és fűszerezem sóval,borssal.
A kolbászok töltelékét belenyomom egy serpenyőben és kevergetve,a nagyobb darabokat szétnyomkodva negpirítom.
A tésztát kitekerem,hosszában kettévágom.Megkenem felvert tojással,hosszában ,egy csíkban végigrakom a csirkehúsos töltelék felével,feltekerem,tetejét szintén megkenem tojással,megszórom szezámaggal és kisebb darabokra vágom.Tepsire sorakoztatom ,majd elkészítem a tészta másik felét is ugyanígy.Aztán a másik tésztát is a kolbászos töltelékkel,ugyanígy két részletben.
200°-ra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütöm.
Frissen,langyosan,de kihűlve akár másnap is finom.Borozáshoz,sörözéshez,vagy akár tízórainak is remek választás.


2013. október 14., hétfő

Bűnbeejtően finom csokoládékrémes torta

Volt egy életem...

...ahol bár főztem,de nem figyeltem annyira az alapanyagokra,melyek a konyhába kerültek.Ahol a házban mindig kifogástalan rend volt.Ahol jutott időm olvasgatásra,pihenésre,zenehallgatásra.Ahol eszembe sem jutott volna tortakészítéssel pepecselni.
És most van egy életem,ahol jobban odafigyelek az alapanyagokra,ráadásul nehezebb mindnyájunk kedvébe járni.Ahol a takarítást,rakodást legfeljebb abbahagyni tudom,de befejezni sosem.Ahol,hogy nyugodtan leüljek egy könyv társaságában az szinte lehetetlen.És ahol minden évben nagy izgalommal készítem a születésnapi tortát.
Mégis.Ez az életem sokkal jobban tetszik.

Bűnbeejtően finom csokoládékrémes torta

Nem volt nagy elvárás  az ünnepelt részéről,csak,hogy csokis legyen és cicás.Ez utóbbit a nyáron hozzánk csapodó,mára már a farakás mellett berendezett kis kuckójában,a kicsinyével vígan éldegélő macskánk  ihlette.




Hozzávalók:

tészta:

 150 g cukor+ 60 g a habhoz
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor


A tojások fehérjét kemény habbá verem,majd több részletben belekeverem a 60g porcukrot.
A tojások sárgáját pedig a másik rész cukorral habosítom ki.Belekeverem a tejet,olajat,majd a sütőporral elvegyített lisztet.Végül óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét.24 cm-es,alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába teszem,és előmelegített 180°c-os sütőben kb.30-35 perc alatt megsütöm.Tűpróbával ellenőrzöm,mielőtt kivenném.

krém:

4 tojás
200 g cukor
2 ek kakaó
100 g étcsoki
200 g vaj


A tojást fém keverőtálba ütöm,hozzámérem a cukrot és jól kihabosítom.Lábosban vizet melegítek,majd a a tojásos keveréket ráteszem és a forró gőz fölött,kb.5 percig kevergetem,míg fel nem melegedik teljesen.Ekkor leveszem a gőzről és hozzáteszem az apróra vágott csokoládét és a kakaóport.Jól elkeverem,szobahőmérsékleten hagyom kihűlni,majd hűtőbe teszem néhány órára.Eközben a vajat kiveszem,hogy mire a krém jól kihűl addigra a vaj lágy legyen.A kihűlt krémhez adom a puha vajat és habverővel jól kihabosítom.
A tésztát keresztben háromfelé vágom és megkenem a csokoládékrémmel,majd a tetejét és az oldalát is bevonom a krémmel.

Virág formájú dekorcukorral,marcipánfigurákkal díszítettem,hogy kedves kis kertre emlékeztessen.

A tortalap és a csokoládékrém receptjét Kiskukta konyhájából néztem ki.A tészta nagyon jól vágható,és szerintem sokkal finomabb,mint a sima piskótalap.A krém pedig jól kenhető,szép fényes,így külső bevonatnak is mutatós.És valami hihetetlenül,bűnbeejtően finom.



2013. október 12., szombat

Kicsi csillag

Kicsi csillag


Már tudom,mennyire sebezhető és elveszett voltam a fényed nélkül.Három éve ragyogsz,mutatod az utat,segítesz eligazodni a világban.Gyermeki ártatlanságod leplén át új értelmet nyer minden.Tiszta,őszinte tekintetedbe nézve egy más világba csöppenek.
És még azt hittem én foglak tanítani Téged...

Három,felejthetetlen év.Érkezésed óta az életem megtelt szeretettel,örömmel,féltéssel,olykor mérgelődéssel.De minden pillanatát élvezem.Hálás vagyok a sorsnak,hogy küldött Téged.Neked pedig,hogy világítasz,tanítasz,megtöltöd a szívem,mosolyt csalsz az arcomra.

Minden napunk ünnep,de a mai mégis különleges.Épp három éve,hogy minden reggel köszönthetlek.
Szia Kicsim.

2013. október 8., kedd

Új élet küszöbén

Új élet küszöbén

Csendes duruzsolás volt a nézőtéren,mindaddig,míg szétnyílt a függöny.Aztán pedig mindenki lélegzetvisszafolytva nézte,ahogy az apró kis lábak táncra perdültek.Ezen a tavalyi,karácsony előtti gálaműsoron dőlt el minden.Az én kétévesemet ugyanis beszippantotta az a légkör,a tánc,az ének varázsa és a pici,kopogós cipők,csizmák csillogása.Azóta is folyamatosan mondogatta,és neheztelt,amiért csak az unokatestvérei mentek minden héten próbára."Anya,én néptáncos leszek"-hallottam százszor.
Szentül fogadtam,hogy nem fogom mindenféle különórákra járatni,nem terhelem le,hogy igazi gyerekkora lehessen.Csakhogy alig tudta kivárni,hogy  meglegyen hozzá a kora,és járhasson.Néhány alkalommal már elvittük és még nagyobb a lelkesedése.Aminek én is örülök,mert megtanul táncolni,énekelni és olyan légkörben van ami értékekre,tartásra tanít.És egy igazi közösség.Úgyhogy cseppet sem bánnám,ha sokáig vihetném,ha még nagylányként is ropná.

Furcsa érzés.Három éve várakozással a szívemben köszöntött rám az október,és már nagyon kívántam,hogy átölelhessem végre az én pöttöm lánykámat.Most meg törölközőre hímezzük a jelét,pici hátizsákot és tornazsákot választunk.És nagyon sokat beszélgetünk az óvodáról.Jártak nálunk az óvónénik és gyakran megyünk az unokatestvéréért,hogy barátkozzon az óvodával,és kicsit bemehessen a saját,leendő csoportjába.Úgyhogy már egyre jobban várja a születésnapját,hogy elkezdhesse az új,kalandos kis,óvodai életét.
És számomra a legmegdöbbentőbb,de én is várom.Pedig azt hittem fájni fog,beleszakad a szívem.S bár biztosan lesznek hullámvölgyek,de tudom,hogy jó lesz mindkettőnknek.Megértünk rá.

Kell a szabadság.Neki,hogy a velekorúakkal játszhasson,hogy új élményekkel gazdagodjon.Nekem pedig,hogy ne kelljen versenyt futnom az idővel,jusson kevés belőle magamra is s,hogy az együtt töltött délutánok meg a hétvégék tényleg csak az együttlétekről szóljanak.Új élet küszöbén állunk mindketten.De ha napközben el is szakadunk egymástól estére újra begubózunk.Mint a borsó meg a héja.

2013. október 7., hétfő

Vaníliás karika

Csendes őszi napon

Igazi semmilyen idő volt vasárnap.Nem sütött a nap,nem fújt a szél,s bár lógott a lába,mégsem esett egy csepp eső sem.De mivel ezt nem tudthattuk az álmos,szürke időben kirándulni sem volt kedvünk.Ebédünk volt,két napra főztem vadast.Mit is tehettem hát "unalmamban",átpakoltam, kitakarítottam a gardrobot,előreraktam a vastagabb nadrágokat,pulóvereket.Átnéztük a kislány ruhatárát is,hogy van-e még szüksége valamire a tél beállta előtt.
És sütöttünk egy kis finomságot tea,kávé mellé.


Vaníliás karika

Trollanyunál láttam,s mivel nekem nagy kedvencem volt gyerekkoromban,gondoltam kipróbáljuk.A kicsi lány most kóstolta először,és azt hiszem neki is nagyon bejön.Hiszen már a készítése is igazi kaland egy apró konyhatündérnek.S,hogy finom az már csak a ráadaás.



Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor(házi készítésű)
18 dkg hideg vaj
csipet só
2 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
kevés tej,ha nem állna össze a tészta

a csokitalphoz:15-20 dkg étcsokoládé.evőkanál étolaj

A száraz hozzávalókat kimérem,majd a hideg vajjal összemorzsolom.Hozzáteszem a tojások sárgáját és tésztává gyúrom.Nekem két evőkanálnyi tej is kellett,hogy összeálljon a tészta.Folpackba csomagolva egy-két órára hűtőbe kell tenni,de lehet akár egy napra is.Kivéve kicsit hagyom,hogy kiengedjen,kinyújtom,és lyukas közepű szaggatóval kiszaggatjuk kis segítőmmel.180°c-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm.Csak kihűlve szedem le a lemezről,mert melegen törik.Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét,belekeverek egy evőkanál étolajat,és mindegyik süti talpát belemártom az olvasztott csokoládéba.Nekem ez úgy ment a legyegyszerűbben,hogy nem a széleinél fogtam,hanem a közepénél és az egyik szélénél fogtam az ujjaim közé.Csokis olalával felfelé teszem tálcára,s így hagyom,míg megszilárdul rajta a csokoládé.

2013. október 3., csütörtök

Párolt zöldségköret

Egyszerű


Semmi különös.Néhány zöldség,vaj,fűszerek.Mégis finom,laktató,egészséges köret roston sült húsok,halak mellé.Vagy önmagában,esetleg sajtmártással vacsorára.
Most még lehet kapni zsenge vajbabot,és hazai karfiolt a piacon.Érdemes belőlük apróra darabolva lefagysztani néhány adagot.Aztán télen tisztított,felkarikázott sárgarépával puhára párolni kevés vaj,pici víz és só,bors hozzáadásával.
Ugyanígy lehet kis csomagokat készíteni karfiol helyett brokkolival,vagy zöldbabbal is.Nálunk mindegyik nagy kedvenc,és nem is árt,ha néha kiváltjuk a burgonyát,rizst ezzel rostokban,vitaminokban gazdag körettel.

Párolt zöldségköret


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.