Első gyertya
Nálunk a gyertyagyújtás sosem várat magára adventig.Hangulatos kis tartókba már a hidegebb őszi napok beköszöntével pislákol esténként néhány.És az ajándékok megvásárlása,kigondolása sem az utolsó hetek ijedt kapkodása.De a karácsonyváró hangulat mégiscsak akkor kezd éledezni bennem,mikor felgyúlnak a városban és itthon is az ünnepi fények.Igaz,a karácsonyváró szó talán nem is megfelelő.Én ezt az egész hónapot élvezem,a hosszúra nyúlt estéivel.Mikor papírangyalokat meg illatozó süteményeket készítünk a kislánnyal.Mikor a karácsonyi forgatagban ismerősökkel,jóbarátokkal forralt borozunk.Mikor este végigmegyünk a feldíszített városokban.
A hétvégét Szegeden töltjük,majd tervezünk még egy győri és egy ausztriai karácsonyi vásárlátogatást.És természetesen a mi apró kisvárosunk belvárosába is többször bemegyünk esténként a következő hetekben.Nekem ezek mindegyike egy kicsi karácsony.
Miattam a plázák,nagy multik akár be is zárhatnának már.Semmi kedvem az"akciós árurengetben"szaladgálni,az ideges tömeggel sodródni.Úgy számolom még kétszer-háromszor kell elmennem az ünnepekig bevásárolni,de arra elég a kisebb bolt,hentes,zöldséges.
Répás,diós keksz
Trollanyunál tetszett meg,és már kétszer sütöttem.A répától és a diótól összetettebb ízű mint a hagyományos kekszek, nem túl édes,így nem eteti magát annyira.A fűszerezettsége miatt viszont kicsit már a mézeskalácsra emlékeztet.Nagyon finom uzsonnára vagy kávé mellé.
Eredetileg kesudiót,mogyorót ír a recept,én viszont ezeket sima dióra cseréltem,mert abból van saját termés.
Hozzávalók:
12 dkg darált dió
15 dkg sárgarépa
30 dkg liszt
15 dkg vaj
9 dkg cukor
1 tojás sárgája
csipet só
1 tk. sütőpor
1 tk. vanílincukor
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. fahéj
csipet őrölt szerecsendió
1 tk. kardamom
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja és fél narancs leve
kb.20 dkg étcsokoládé a mártogatáshoz,
s 5 dkg fehércsokoládé a díszítéshez,kevés étolaj
A répát kislyukú reszelőn lereszelem.A vajat elmorzsolom a liszttel,hozzámérem a többi hozzávalót,beleteszem a répát és tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára(vagy akár egy napra)hűtőbe teszem.Kivéve kicsit pihentetem,majd vékonyra nyújtom.Különböző formákkal kiszaggatom,és 180°c-ra előmelegített sütőben kb.12-14 perc alatt megsütöm őket.Mikor teljesen kihűltek vízgőz felett megolvasztom a csokoládét,egy evőkanálnyi olajat csurgatok bele és megmártom a süteményeket.Utána a fehércsokoládét is ugyanígy felolvasztom és díszítésképp kanállal csurgatok belőle a sütikre.
Vámpírbál
Vért kívántam...Friss vért.Sok éve nem volt szerencsém hozzá.
Gyerekként a disznóvágás fénypontja volt számomra,mikor reggelire elkészült a hagymás vér.Aztán később már csak csirkéink voltak,úgyhogy Anyu az ő vérüket fogta fel,és sütötte meg.
De semmi pánik:az emberi-beleértve a sajátom is-vér látványától az ájulás környékez.
Sült hagymás vér
Kívánságom meghallgatásra talált,és kaptunk ajándékba kacsavért.Férjem,aki még állítólag még sosem evett(bár szerintem csak nem emlékszik rá,mert valamikor régen még én is ettem náluk)elég furcsán méregette.Aztán mikor megkóstolta már nem volt benne semmi kétség és jóízűen megette.
Először is:legnehezebb egy városi embernek friss vért szerezni.Ha ez adott akkor kell még sok-sok vöröshagyma,só,bors,majoranna,olaj.
Én egy üveg kacsavérhez 5 nagyobb hagymát megtisztítottam,és felvagdostam nem túl kicsi darabokra.A vér már alvadt volt,így leöntöttem róla a felesleget,tálba tettem és kisebb darabokra vagdostam.A hagymát olajon,fedő alatt félpuhára pároltam,közben megszórtam sóval,borssal,majorannával.Majd hozzátettem a vért és sűrűn átkeverve addig sütöttem míg a vér mindenhol bebarnult.Finom kenyérrel,kevés savanyúsággal isteni lakoma.
Ízre kicsit a sült májra emlékeztet,az állaga viszont puhább nála.
Lecsúsztam
Minden nap változatos,finom ételeket igyekszem az asztalra tenni.Renszeresen írogatok ide recepteket.Aztán tátott szájjal hallgatom,ahogy az én főztömet rosszul evő kislányom vidáman újságolja,hogy az óvodában megette az összes ebédet.S,hogy kétségem se legyen,az óvónéni is megerősíti mindezt.
Azt is gondolhatnám,hogy az én főztömmel van baj.De inkább arra fogom,hogy a többi kisgyerekkel,a kicsi asztaloknál sokkal bulisabb az étkezés,mint itthon az "öreg szüleivel".Viszont mióta óvodába jár esténként jókat eszik idehaza is.Ezért amikor csak lehet,a kedvére való ételekből teszek neki félre vacsorára.
Kölesfelfújt csokiszósszal
A rizsfelfújt mintájára készült.Épp annyira finom,csak sokkal egészségesebb.S,hogy igazán vonzóvá tegyem készítettem hozzá csokiszószt,aminek nem tud ellenállni se kicsi se nagy.
Hozzávalók:
1 bögre köles(2 dl)
3 bögre tej
2 tojás
8 dkg dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
kis maroknyi vörösáfonya vagy mazsola
csipet só
csokiszószhoz:
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál étkezési keményítő
5 dl tej
2 evőkanál vaj
A kölest jól átmosom,majd lassú tűznél a cukor felével,a vaníliás cukorral,citromhéjjal,a szárított gyümölccsel és a sóval ízesített tejben puhára főzöm.Ekkor kicsit hűlni hagyom és belekeverem a vajat.A tojások sárgáját habosra keverem a cukor másik felével,a tojásfehérjéket pedig felverem.Először a sárgáját keverem a köleshez majd óvatosan a felvert fehérjét is.Kivajazott,zsemlemorzsával megszórt kapcsos tortaformába simítom és előmelegített 180 °c-os sütőben kb.25 perc alatt megsütöm.
A csokiszószhoz elvegyítem a keményítőt, a cukrot és a kakaóport.Kevés tejjel csomómentesre keverem.A többi tejet felteszem melegedni,s forrás előtt beleöntöm a csokis keveréket.Állandó keverés mellett forrásig főzöm,majd lehúzva a tűzről belekeverem a hideg vajat.
Tálaláskor a felszeletelt kölesfelfújtat meglocsolom a csokiszósszal.
Potpourri
Az egész nap ködbe borult táj sötétedés után misztikus,furcsa-szép mesevilággá változott.A fák,az udvari bútorok rajzolata láttán szárnyalt a képzeletünk.A kinnt töltött idő után pedig még jobban esett a ropogó tüzet hallgatni,és elkortyolni egy pohár illatozó forralt bort.
Forralt bor,gyerekeknek is
Nemcsak az ízük,de a házat belengő illatuk is csábít arra,hogy hűvős,bágyadt napokon megédesítsék és illatosítsák az estéket.
A hagyományos forralt bor nekem az alpesi hüttékben a legfinomabb,már csak azért is,mert ott tudom,hogy legalább lemozgom a kalóriákat.De módjával itthon is szívesen készítem.
Személyenként 2 dl közepes minőségű száraz vörösbort felteszek melegedni.Minden adaghoz 1 szegfűszeget,kb.2cm-nyi fahéjrudat,2 evőkanál cukrot,leheletnyi őrölt fehérborsot,kardamomot és fél karika narancsot számítok.Az egészet összemelegítem,de forrnia nem szabad.Hagyom egy keveset állni,hogy a fűszerek ízei jól kijöjjenek,s csak azután töltöm átszűrve a poharakba.
S,hogy családunk kicsi tagja se maradjon ki a jóból,neki is jár egy pohárral.Az alkoholmentes változatnál a bort almalével helyettesítem,s kevesebb cukorral,bors hozzáadása nélkül melegítem össze a fűszerekkel.Szerintem így is ugyanolyan finom,csak a bódító hatás marad el.
Gombhoz a kabát
Tettem-vettem a kertben,és a szinte üres ágyásokból nemcsak a termetével de a finom illatával is magához csalogatott a zsályabokor.Aztán azon gondolkodtam mihez tudnék felhasználni belőle.Mindaddig míg meg nem pillantottam a pincében a sütőtököt.
Sütőtökös gnocchi zsályavajjal
Nem egy tipikus villámebéd.Viszont különleges már a látványa is.Az íze pedig...ismétlés lesz hamarosan.
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
1 tojás
6-8 dkg vaj
só
liszt
kb.20 zsályalevél felaprítva
kékpenészes vagy parmezán sajt
A sütőtököt megmosom,nagyobb darabokra vágom,magjait kikaparom és forró sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.Kicsit hűlni hagyom majd egy tálba kaparom a tökhúst a héjjából.Elkeverek benne egy diónyi vajat,a tojás s egy nagy csipet sót.Mikor teljesen kihűlt a massza,fokozatosan adagolva hozzá lisztet lágy tésztává gyúrom.Lisztezett felületen kissé kinyújtom,tetejét is jól belisztezem,felcsíkozom,majd a csíkokat kockákra vágom.Forró,sós vízben kifőzöm.Közben serpenyőben vajat hevítek,beledobom a zsályát,majd leveszem a tűzről.A kifőtt,lecsepegtetett tésztát ebben a zsályás vajban forgatom meg.Tálaláskor kéksajtot morzsolok rá,vagy parmezánforgácsokkal szórom meg a tetejét,kinek-kinek kedve szerint.
Kényeztető ebéd
Monoton eső,sötétség,búskomor idő.Ma szinte ki sem dugtuk az orrunk a lakásból,s elmaradt a szokásos vasárnap délelőtti kirándulás.De mivel ezt nem tudhattam,mikor elgondoltam a heti menüt,így mára is egy olyan ételt terveztem,ami a reggeli előkészítést követően ebéd előtt gyorsan elkészül.
Baconba göngyölt szűzérme szilvaraguval
Az illatos szilva,az omlós hús és a ropogósra sült burgonya fejedelmi lakoma,úgyhogy az ünnepi asztalunkon is helyet fog kapni.
Hozzávalók(2 főre):
30-40 dkg szűzpecsenye
6-7 szelet bacon szalonna
fél kg szilva vagy ringló
4-5 szem közepes burgonya
vaj,méz,balzsamecet
só,bors,olaj
A húst hártyáitól megtisztítom,és kétujjnyyi vastag szeletekre vágom.Kézzel kissé ellapogatom,majd minden szelet köré baconszalonnát tekerek s fogpiszkálóval megtűzöm,hogy ne csússzon le.
A gyümölcsöket négybe vágom s megtisztítom a magoktól.A burgonyát szintén megtisztítom s nagyobb darabokra vágom.
Ebéd előtt kb.20 perccel felteszek három serpenyőt melegedni.Az egyikbe a burgonyát teszem,sózom,kevés olajat és vizet öntök rá.Lefedem,s néha megrázogatva hagyom,hogy puhuljon-piruljon.
A másik serpenyőbe kevés vajat és a gyümölcsöt teszem.Csak néhány percig párolom,közben meglocsolom egy evőkanálnyi mézzel,ugyanennyi balzsamecettel és megszórom csipetnyi fahéjjal.
A húst sütés előtt nagyon kicsit sózom(a bacontól is kap némi sós ízt)és borsozom.Jól felhevített serpenyőben mindkét oldalán 2-2 percig sütöm.Néhány percig pihentetem,kiveszem belőlük a fogpiszkálót s azonnal tálalom.
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.