2014. május 11., vasárnap

Sült bodzavirág fahéjmártással

Ezek az illatok,színek

Megfordult a világ.S,mivel előre látható volt a meteorológiai jelentésekből,így még tegnap nekiindultunk bodzát szedni.A város peremén lakunk,úgyhogy nem volt nehéz néhány szántás szélén elsétálni egy nagyobb bodzabokorhoz.De ez a negyedórás kis séta mekkora élmény volt.A virágzó akác,meg a bodza illata,a tengernyi mezei virág színes látványa,a hajladozó búzamező és a lemenő nap szépséges sugara kísért bennünket végig.
Ha elmegy felőlünk ez a sok felhő és a kellemetlen idő,újra kisétálunk.Mert tegnap a lábunkat kellett szedni,s így mezei virágcsokorra már nem futotta,különben nem értünk volna vissza szürkület előtt a kislányokkal.

Sült bodzavirág fahéjmártással

Raktam üvegekbe szörpnek valót,a nagyobbikat barnacukorral édesítettem,a kisebbiket nyírfacukorral az unokahúgomra gondolva.Az ötliteres üvegbe került 20-25 tányér bodzavirág,két citrom kifacsart leve,két teáskanál citromsav és kb.40 dkg barnacukor.Pár nap múlva leszűröm,és hűtőben tartom,míg el nem fogy.Én télire nem tartalékolok,mert ezt leszámítva mi nem szoktunk szörpöket,édes üdítőket inni.
Mivel maradt még bodzavirág,és isteni az illata tettem az asztalra egy tálkával.És ma a desszert is bodzavirágból készült.



Hozzávalók(4 adag):

8-10 szép tányér bodzavirág
1 egés tojás
tej,liszt
só,cukor
olaj a sütéshez

a fahéjmártáshoz:
  3 dl zsíros tej
  2 tojás sárgája
  fahéj,cukor ízlés szerint

A mártáshoz felforralom a tejet,a tojások sárgáját kihabosítom kristálycukorral,és ízesítem fahéjjal.A felforrt tejbe óvatosan belecsurgatom és kis lángon,folyamatos keverés mellett besűrítem.Hagyom kihűlni.
A sült bodzavirághoz a tojásból,tejből,lisztből palacsintatésztát keverek,csipet só és kevés cukor hozzáadásával.A virágokat száruknál fogva belemártom a tésztába,majd forró olajba teszem(annyi olaj legyen az edényben ami ellepi a virágtányért) és egy-két perc alatt megsütöm.A száruk nem melegszik nagyon át,így könnyen kiemelem,és papírra szedem.Tálaláskor a fahéjmártásra teszek néhány sült virágtányért.Fogyasztáskor a szárát leszedjük,vagy annál fogva mártogatjuk és esszük.
Fahéj helyett  kakaós,vagy vaníliamártással is készíthető,de nagyon finom  friss epervelővel is.

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Mi is nagyon szeretjük a bodzát - leginkább szörp készül belőle. Sokszor hallottam már erről a bundázott változatról is, nagyon finom lehet, főleg a fahéjmártással! :) Jól hangzik! :)

Tálaló írta...

Bodzából mindig túlszedjük magunkat,így adja magát ez a desszert.
Eperszósszal is isteni,ha tudnánk még szedni bodzát az mellé is sütnék.A fahéjmártásról nem tudok elfogultság nélkül beszélni...imádom:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.