2014. július 18., péntek

Kaprós-túrós lepény

Nyári reggelen

A korai órán jólesően borzongat a hűs szellő,míg elkortyolom a teraszon a kávém.Szeretem ezt a korai csendet,az ébredező természetet.Ezért kelek szívesen nyáron jóval korábban.Meg azért,hogy megsüssek,főzzek még a nagy meleg előtt,s átszelőzhessen a lakás.Hogy aztán ebéd után kellemes legyen bennt a hőmérséklet egy kis pihenéshez.

Kaprós-túrós lepény

Nagyon szeretjük.Édesen.Egyszer megkínált egy kolléganőm,örömmel haraptam bele,aztán megállt a falat.Sós volt.Akkor tudtam meg,hogy sokan a sós változatot ismerik és szeretik.Nekem addig magától értetődő volt,hogy a kapros-túrós lepény csakis édes lehet.Végülis most is az,legalábbis nálunk.S,hogy ne csak nyáron készülhessen,ilyentájt lefagyasztok néhány adag apróra vágott kaprot ezen sütemény kedvéért.


 

Hozzávalók:

tészta:
     25 dkg liszt
     12 dkg vaj
     1 tojássárgája
     5 dkg cukor
     kávéskanálnyi sütőpor
     csipet só
     1 evőkanál tejföl

túrós krém:
     40 dkg túró
     2 tojássárgája
     2 dl tejföl
     3 ek.cukor
     2 ek.búzadara
     a három tojásfehérje  kevés porcukorral felvert habja
     kapor ízlés szerint

A vajat elmorzsolom a liszttel majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrom.
A töltelék hozzávalóit összekeverem.Nagyméretű zsírozott,lisztezett tepsibe nyújtom a tésztát,majd egyenletesen rásimítom a tölteléket.180°c-ra előmelegített sütőben kb.40 perc alatt megsütöm.Kissé hűlni hagyom,majd felkockázom.

Akár sósan,akár édesen,egy sűrű zöldségleves után nagyon finom ebédtészta.
   

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.