2014. január 28., kedd

Céklakrémleves

A téli rosszkedv ellenszere

Felénk se szépséges hólepel,se napsütés.Csak szürke,kopár,álmos idő.Napok óta.

Céklakrémleves

Decemberben kaptunk egy nagy táska céklát ,de nem csináltam meg mind salátának,mert szeretjük köretnek és sütve,balzsamecetesen.
És most már levesnek is.Az íze finom,és egészséges meg szezonális.Na és a színe...ebben a kopár,szürke télben vidámságot,tavaszt varázsol az asztalra.


Hozzávalók(2 adag):

2 kisebb kerek cékla
1 kicsi fehér(vagy vörös)hagyma
1 kicsi burgonya
olívaolaj,só,bors
1 dl natur joghurt
méz,pár csepp citromlé

tetejére:sűrű tejfölben elkevert reszelt torma,1-1 főtt tojás

A hagymát apróbbra a céklát nagyobb kockákra vágom.Olívaolajon dinsztelem őket néhány percig,majd hozzáteszem a felvágott burgonyát,sózom,borsozom,kevés mézet csurgatok bele,és felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje.Fedő alatt főzöm,míg a cékla kicsit roppanósan,de puha lesz.Összeturmixolom,visszateszem a tűzre és a kevés levessel elkevert joghurtot belekeverem.Kóstolom,ha savanykásabb ízűre szeretném pár csepp citromlét keverek hozzá,s ha szükséges utánaízesítek sóval,mézzel.
Tálaláskor tetejére teszek egy-egy kanál tormás tejfölt,és a félbevágott főtt tojást.

2014. január 23., csütörtök

Chilis bab lepénykenyérrel

Bespájzolva

Úgy alakult az évek során,hogy az igazi nagytakarítást mindig az év elején ejtem meg.Decemberben annyi más elfoglaltság van,hogy nincs kedvem ilyeneken stresszelni magam.Általánosan meg úgyis rend van mindig.
Minap a kamra volt soron,s kiválogattam néhány,a szavatossága végéhez közeledő élelmiszert.Az egyik ilyen a vörösbabkonzerv volt.Amolyan túlélő ételként tartom,de elsősorban szárazbabból főzök,s így nem nagyon kerül sorra.

Chilis bab lepénykenyérrel

Mikor félretettem a babkonzervet,már akkor tudtam,hogy ezt az ételt készítem el belőle.A kiskenyerekkel együtt is pillanatok alatt elkészülő,laktató,téli egytálétel.



Hozzávalók(3-4adag):

30 dkg darált hús(nálam sertés,marha vegyesen)
1 doboz vörösbab konzerv
1 doboz kukorica konzerv
0,5 dl passzírozott paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,bors,cukor
oregano,kakukkfű,csipet fahéj
chili(most szárított volt csak)
olívaolaj

a kenyérkékhez:

20 dkg fehérliszt
fél csomag szárított élesztő
teáskanál só
teáskanál cukor
2 evőkanálnyi olívaolaj
kb.2 dl langyos víz

A a grill lepényhez hasonlóan a tésztához reggel összkeverem a hozzávalókat,s letakarva szobahőmérsékleten kelesztem.Ebéd előtt kis gombócokat formázok,ellapogatom,sütőlemezre teszem és előmelegített 200°-os sütőben 12-15 perc alatt megsütöm.

A hagymát megtisztítom,apróra vágom s olajon megdinsztelem.Hozzáteszem a darált húst,az áttört fokhagymát s átkevergetve fehéredésig sütöm,majd felöntöm a passzírozott paradicsommal,sózom,cukrozom,megszórom a fűszerekkel.Negyed órán át lassú tűzön,lefedve főzöm,majd hozzákeverem a lecsepegtetett bab-és kukoricakonzervet.Felforralom,ha kell utánaízesítek s a megsült kenyérkékkel tálalom.



2014. január 16., csütörtök

Csíkos kalács citromos vajjal

Nosztalgia

Ezek a lassan múló,hosszú januári esték különösen alkalmasak a nosztalgiázásra.Felelevenednek emlékek,történetek,ízek.Előkerülnek régi,kopott fényképek,a mama kottás daloskönyve,olyan nótákkal,mint:A mi utcánk,Szállnak a darvak,Régi óra halkan jár,Egy dunaparti csónakházban;és ezernyi dal,melyeket gyakran énekelt nekünk,s kislány korom óta sem feledtem.


Csíkos kalács citromos vajjal

Valamikor a 80-as évek közepe táján lehetett kapni citromos vajkrémet a boltokban.Én nagyon szerettem reggelire a mama kalácsára kenve.Úgyhogy mostanában ha sütök valamilyen kalácsot gyakran keverek ki mellé citromos vajat.





Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
5 dkg vaj
0,5 dl étolaj
2 tojás
20 szem szacharin
kevés vaníliás cukor és reszelt citromhéj
kb.2 evőkanál kakaópor

A lisztet a kenyérsütőgép üstjébe mérem,kis mélyedést készítek és a felmelegített tejből keveset beleöntök.Ebben futtatom fel az élesztőt teáskanálnyi cukor hozzáadásával.A többi meleg tejben feloldom a szacharinokat.Mikor felfutott az élesztő a többi hozzávalót is belemérem az üstbe és a dagasztóprogrammal kb.20 perc alatt egynemű tésztává dolgoztatom.Ekkor kiveszem a felét,majd a másik felét összedolgoztatom a kevés langyos tejben elkevert kakaóporral.Ezután a másik gombóccal együtt letakarva egy órát kelesztem.Majd mindkét tésztát kb.ugyanakkora téglalappá nyújtom,a világosra teszem a kakaósat és szorosan feltekerem.Sütőlemezen újabb fél órát kelesztem,lekenem tojással és 180 °-os sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.
Természetesen az édesítő helyett cukrot is lehet használni,én a diabétesszel élő unokahúgomra és édesanyámra tekintettel szoktam cukorhelyettesítőket használni néhány tészta-vagy süteményfélében.Ez a recept pedig eredetileg is így írta.

A citromos vajhoz szobahőmérsékletű vajat habosra keverek ízlés szerinti reszelt citromhéjjal,néhány csepp citromlével és porcukorral.Nagyon finom sima és ilyen csíkos kalácsra kenve is.

2014. január 14., kedd

Töltött paprika

Piros,piros,zöld,zöld

Anyja lánya,imádja a színes ételeket.Legfőképp a spenótot.Meg mindent ami paradicsomos.Vagy a kettőt együtt,mint a spenótos derelye paradicsomszószban .Így,mivel hétközben az óvodában eszik,hétvégente készül valami élettel teli színű étel.A spenótot kevésbé tudom variálni,az leginkább csak főtt burgonyával csúszik.A férjemnek meg sehogy,így neki fasírtot sütök általában a krumpli mellé.De a paradicsom lehet krumpligombóchoz szósz,egy leves,vagy mint most is,töltött paprika.S ezekben legalább egyetértés van,mert mindnyájan szeretjük.

Töltött paprika

Mikor októberben az utolsó paprikákat lehetett kapni a piacon,vettem annyit,hoyg egy kiskosárnyit egyenként elcsomagoltam selyempapírba.A hűvős pincében egészen eddig elvoltak.Az utolsó darabok már kissé ráncosodtak,de ehhez az ételhez pont jól jöttek.



Hozzávalók:

40 dkg darált hús(nálam sertés és marha felesben)
maroknyi rizs
1 egész tojás
1 közepes fej vöröshagyma
3 zöldpaprika
kis darab zeller
1 l passzírozott paradicsom
liszt,olaj
só,bors,cukor


A rizst kétszeres mennyiségű,enyhén sós vízben megfőzöm.A hagymát apróra vágom és elkeverem a langyosra hűlt rizzsel,a darált hússal,sóval,pirospaprikával,borssal.A paprikákat keresztben háromfelé vágom(nálunk csak én szeretem paprikásan,a többiek sima húsgombócot esznek,s így közel egyforma nagyságú lesz mindkét féle).Vizes kézzel megtöltöm a paprikadarabokat,majd szintén bevizezett kézzel a többi töltelékből kis gombócokat formázok.Enyhén sós,forró vízbe teszem,s ha megfőttek kiszedem őket.A főzővízbe öntöm a passzírozott paradicsomot,cukrot,sót egy darabka zellert rakok bele és lassú tűzön főzőm 20-30 percet,hogy sűrűsödjön.Közben kb.3 evőkanálnyi lisztből rántást készítek,kicsit hűlni hagyom,majd pirospaprikát szórok bele és a paradicsomléből egy kevéssel elkeverem.Hozzáöntöm a többi léhez,és összefőzöm,közben kóstolom s ha kell utánaízesítek.Ezután visszarakom a megfőtt gombócokat a szószba,s főtt burgonyával tálalom.




2014. január 9., csütörtök

Zabpehely gyümölccsel,joghurttal

Burok

Egész délelőtt másra sem tudtam gondolni,mint,hogy mi lehet vele,vagy,hogy épp mit csinál.Nem féltettem,tudtam,hogy jó helyen van,csak furcsa volt,három évnyi burokban töltött idő után.Mert addig,ha nem is velem volt,mindig tudtam minden apróságról.
Aztán a héten újabb mérfölkőhöz érkeztünk:már ott is alszik az óvodában.Van egy barátnője,akivel az óvonénik elmondása alapján meglepően jól megértik egymást.Ezért azt javasolták,hogy együtt kezdjék az ottalvást,ők pedig egymás mellé teszik majd az ágyacskájukat.A férjem ment első nap érte,s elszédülve mesélte este,hogy az egész folyosó arról beszélt,miként a két kislány kézenfogva aludt el...

Kétségtelen,hogy mióta oviba jár vannak megmagyarázhatatlan hisztirohamai itthon.És olykor nem értjük mi történt a mi kiegyensúlyozott,édes kislányunkkal.Aztán eltelik tíz perc és szalad hozzám,ölel,puszil,mintha előtte semmi sem történt volna.Úgyhogy nehezen,de megtanultam a hiszti közepette is nyugodt lenni,és kivárni a végét.Bármennyire szereti az új kis életét,belül azért dolgoznak benne is az érzelmek.Még jobban szüksége van ránk,a szeretetünkre,az otthonára,a nyugodt,biztos háttérre.S én nagyon remélem,hogy ez sokáig így is marad.Mert addig talán együtt túlélünk minden dac-és kamaszkort.

Zabpehely gyümölccsel,joghurttal

Eljött az az idő,mikor hétközben a gyors reggelik jöhetnek csak szóba.Nekem egy ideje ez a kedvencem.Nem mellesleg bőven kitart délig.
Előfordul,hogy a kicsi lány is eszik belőle,de leginkább a banán másik fele elég neki,aztán úgyis reggelizik az óvodában.

 
Általában egy fél banánt villával szétnyomok,rászórok 3 csapott evőkanálnyi apróra hengerelt zabpelyhet és kb.ugyanannyi natúr joghurtot.Ezt mindjárt ébredés után,mert jó ha áll fél órát.Meglocsolom kevés mézzel és megszórom valamilyen gyümölccsel,pl.grántalmával,a fagyasztóban lapuló málna-vagy eperszemekkel,szárított vörösáfonyával.Ezenkívül lehet durvára tört mandulát,mogyorót,diót is rászórni,vagy valamilyen lekvárt belekeverni.
Egyszerű,finom,egészséges.Kell ennél több?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.