2014. április 29., kedd

Paradicsomos káposzta sült hússal

Utazás a múltba

Régi tavaszok,nyarak emléke sejlik fel.Mikor ugyanígy leszakadt az ég,aztán fél óra múlva szikrázó napsütésben,az esőillatú,párás levegőben ugráltunk a pocsolyákban.Mikor szivárványt vadásztunk az égen.Mikor a kinyílt gyermekláncfű pihéit fújtuk.Mikor hatalmasakat szippantottunk az illatos,friss tavaszi levegőből,s élveztük a lágy szellő simogatását.

Újra észrevenni,megélni ezeket egy kis ember rácsodálkozása segítségével.Újra visszakapni valamit a gyerekkorból.
Záporok után vakító napsütés,harsogó zöld színek,bódító levegő.Szeszélyes,gyönyörű,illatos tavasz.Mindig öröm a veled való találkozás.

Paradicsomos káposzta sült hússal

Gyerekkorom kedvence,amit nagyon rég nem ettem,mivel magamra maradtam a rajongásommal.Pedig  még szegényes a piaci kínálat,így ilyentájt is jó választás egy tartalmas ebédnek.A finnyáskodó férjemnek a sülthúst a hagymás zsírjával elkevert főtt burgonyával tálaltam.




Hozzávaló(2 adag):

egy kicsi fej édeskáposzta
egy kis fej vöröshagyma
kb.fél liter paradicsomlé
olaj,liszt
pirospaprika,só,cukor,őrölt köménymag

A hagymát apróra kockázom,a káposztát vékonyra csíkozom.Lábosba teszem őket,sózom,cukrozom,kevés köménymaggal ízesítem majd fedő alatt,kis lángon puhulásáig párolom,majd felöntöm a paradicsomlével.Kevés olajból és lisztből rántást készítek,megszórom  pirospaprikával,majd mikor kissé kihűlt hozzákeverek a főzelék levéből,s így keverem bele a többi főzelékbe a rántást.Összefőzöm,s ha kell utánaízesítek.

A sült húshoz sertéscombot veszek,sózom,borssal s őrölt köménnyel megszórom,kevés sertészsírt teszek alá és mellédobok egy nagyobb darabokra vágott vöröshagymát.Lefedve betolom a 150°c-os sütőbe,a hús méretétől függően 2-3 órára,míg omlósra nem sül.
Általában annyi sültet készítek,hogy maradjon ehhez a finom hússalátához.

2014. április 19., szombat

Kívánok...

Kívánok...

napsütést,vidámságot,családdal,barátokkal töltött szép napokat,finom ételeket,örömteli húsvétot kedves mindnyájatoknak!

2014. április 18., péntek

Omlós,ropogós sós rúd

Mindegyiket másért

A sós süteménnyekkel úgy vagyok,mint egy szívtipró a nőkkel.Mindegyikben találok valami szeretnivalót,csábítót.
Annyira gyönyörű idő van,hogy ünnep ide vagy oda én bizony nem sütök-főzök,s állok naphosszat a konyhában,(igaz eddig sem nagyon szoktam)inkább élvezzük a napsütést.Azért készült egy sós süti és lesz valami édes is.S igaz,hogy ígérnek esőt,bízom benne,hogy  frissítő záporról lesz csak szó.
Festünk majd tojást,arra viszont van egy jelentkező segítőm...remélem utána nem kell konyhát is festeni:)A sonka szépen megfő egymagában,vasárnap pedig grillezünk a húgomékkal,az meg ugye csapatmunka.

Omlós,ropogós sós  rúd

Ezt a sajtos rudat azért szeretjük,mert nagyon finom és sokáig eláll.Viszont a sok sajt miatt kissé költséges.A sós ropogtatnivaló legnagyobb előnye,hogy még a gyúródeszkát sem kell összepiszkítani.A túrós pogácsa pedig pillanatok alatt összegyúrható,süthető,nagyon finom is,de csak frissen.
A következő sós süteményt a sok zsíradék teszi ellenállhatatlanná.Baráti összejövetelekre,húsvéti locsolóknak,és minden olyan alkalomra jó választás,amikor nagyobb mennyiséget kell sütni,mivel kevéssé költséges mint a sok sajttal,vagy túróval készült társai.És ez is nagyon,de nagyon finom.



Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
50 dkg zsíradék(vaj és zsír felesben)
1 egész tojás
3 púpos teáskanál só
1 evőkanál 10%-os ecet
6 evőkanál langyos víz

tetejére egy tojás a kenéshez,reszelt sajt vagy szezámmag,vagy durvára tört natúr földimogyoró a szórashoz

A lisztet elmorzsolom a zsíradékkal,majd a többi hozzávalót belemérve tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára,vagy akár egy napra hűtőbe teszem.Sütés előtt fél órával kiveszem a tésztát,hogy könnyebb legyen vele dolgozni.Kinyújtom,megkenem a felvert tojással és megszórom a fentebb felsorolt alapanyagok valamelyikével,vagy feléig az egyikkel,utána egy másikkal.A pizzavágóval csíkozom fel,mert sokkal könnyebb és gyorsabb mint derelyevágóval.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és 200 %-os sütőben 15-18 perc alatt szép színűre sütöm.
Sűrűn rakva is négy nagy tepsirevaló ez az adag,szóval szép mennyiség.De nagyon eteti magát,úgyhogy sok vendégnél lehet másfél-vagy dupla adaggal is számolni.Ha pedig mégis maradna,sokáig eláll,úgyhogy kárba biztosan nem vész.
 

2014. április 14., hétfő

Variációk tésztára

Másképp tervezni

Egész más szempontok alapján kell megírnom a heti menüt,mint korábban.Háromféle variáció van:1.nincs időm aznap főzni,2.van néhány percem a főzésre,3.ráérős a délelőtt,így főzésre is jut idő.Nos,az utóbbiból van a legkevesebb mostanában.
A levesekkel nincs nagy gond,általában,míg elpakolok délután  vagy kora este a konyhában,megfő a másnapi.Olyan napokra mikor van időm előző nap készülni jól jönnek a főzelékek,mert melegíthetőek,vagy a rakottasok,mert azokat összerakom,aztán Anyu betolja a sütőbe másnap délelőtt.A kettes napokon,mikor gyorsan kell ebédet varázsolnom,akkor legtöbbször valami tésztafélére gondolok.

Sült zöldséges tészta lazaccal

Pillanatok alatt elkészül,s hiába tésztaétel,mégis laktató,egészséges a sok zöldséggel és a kis szelet hallal.



Felteszek sós vizet forrni,amiben kifőzöm a tésztát.A lazacot megsózom és vastagaljú,felforrósított serpenyőben kevéske olajon néhány perc alatt mindkét oldalán megsütöm.Eközben egy kisebb cukkínit, egy sárgarépát és egy kisökölnyi kelkáposztát vékony csíkozok.A megsült lazacokat kiveszem a serpenyőből és a zöldségeket is hirtelen átpirítom.Dobok melléjük apróra vágott chilipaprikát, meglocsolom szójaszósszal, és a kifőtt tésztát beleforgatom.Azonnal tálalom.

Gombás tészta csőben sütve

A tésztaételeket is el lehet előre készíteni,mondjuk kora reggel,aztán ebédnél,míg előkészülünk,és megesszük a levest,addig összemelegedik a sütőben.


Férjem saját találmányú"agglegény ebédje"volt régebben a gombás tészta.Karikázott vöröshagymát megdinsztelt,félidőben rádobta a szeletekre vágott gombát,sózta,borsozta s bőven megszórta oreganóval.A kifőtt tésztával elkeverte,aztán tálaláskor bőven meglocsolta tejföllel és megszórta reszelt sajttal.
Nos,ha nem frissen készítem,akkor tűzálló tálba teszem az elkészült gombás tésztát,aztán a sajtot elkeverem a tejföllel és a tészta tetejére simítom.Hűtőbe teszem,majd ebéd előtt betolom a sütőbe.Sok-sok friss zöldsalátával esszük.

2014. április 7., hétfő

Egyszerű,kakaós kevert sütemény

 Gyerekkor a javából

Épp csak hazaérnek az óvodából,és már mennek is a dolgukra.Zsákutcában lakunk,mely egy méretes zöldterületbe torkollik.Itt bandáznak a kiscsajok,legalább négyen,de ha minden kislány kint van,akkor kilencen is összejönnek.Közben vándorolnak,hol az egyik udvarban játszanak,hol a másikban.
Mikor kiköltöztünk a szívemnek kedves környékről a Mosoni-Duna által körülölelt lakóparkba,nem hittem,hogy egyszer ennyire fogok örülni,hogy itt lakhatunk.De azt látom,hogy a kicsi lánynak itt épp olyan mesés gyerekkora lehet,mint egykor nekünk a mamánál nyaranta.Kint a város peremén,sok korabeli gyerek közt,naphosszat a jó levegőn,játszanak,fára másznak,bújocskáznak,tücsköt-bogarat fognak.Csoda-e hát,hogy ennyi játék mellett sok energiára van szükségük?

Egyszerű,kakaós kevert sütemény

Mikor épp a mi udvarunkon száguldanak át,leültetem őket pár percre és viszek ki gyümölcsöt,vagy valami sütit és innivalót.Ad ki a többi anyuka is elemózsiát,de simán lecsúszik minden,és nap végén még a vacsorát sem kell tukmálni.
Ez a sütemény a a finom,kevert meggyes mellett a másik amit semmi munkával,itthon mindig fellelhető alapanyagokból bármikor összedobok.


Hozzávalók:

25 dkg fehérliszt
25 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
1 egész tojás
4 dkg kakaópor(cukrozatlan)
2,5 dl tej
1 cs sütőpor
csipet só

opcionális:nagy maroknyi meggy,vagy apróra kockázott alma

A szobahőmérsékletű vajat és a tojást habosra kavarom a cukorral.Ezután több részletben,felváltva keverem bele a tejet és a sütőporral,kakaóval elvegyített lisztet.A recept ugyan nem írja,de én mindig teszek bele valami gyümölcsöt:lecsepegtetett meggykonzerv,vagy felkockázott alma igazán jót tesz neki.Középnagy,vajazott,lisztezett tepsibe öntöm,és 170°c-os sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.Mielőtt kivenném tűpróbát végzek.
A régi recepteskönyv szerint melegen felkockázva vaníliás porcukorba kellene forgatni,de szerintem ez felesleges,így is elég édes.A tetejére is csak díszítésképp került porcukor.

2014. április 3., csütörtök

Medvehagyma krémleves

Két hét

Napsütötte reggelen pici kezét az enyémbe csúsztatva besétálni az óvodába.Lassan,ráérősen.

Két hétig szinte alig találkoztunk.Reggel még aludt mikor mi indultunk,aztán mire este hazaestünk,már megfürdetve,megvacsorázva hoztam át a húgoméktól.Felbecsülhetelen volt  az a fél óra míg nem feküdt le,s,hogy a mesét én mondhattam el és én takargathattam be.
Felértékelődnek dolgok...Néha,főleg a kezdetekben volt olyan érzésem,hogy hiba volt egy házba költözni a testvéremmel.Aztán mikor szükségünk van egymásra akkor kiderül mennyire jól tettük,hisz karnyújtásnyira a másik segítsége.És sok évbe telt,de összecsiszolódtunk,s számíthatunk a másikra.
Felértékelődnek pillanatok...A megszokott mindennapokból kiszakadva,sok munka mellett a nap legszebb időszaka az a kevéske idő volt,amíg este találkoztunk.És magamhoz ölelhettem pöttöm lánykámat.

Jó volt várni.Várni,hogy újra kéz a kézben sétálhassunk be az óvodába.S várni a délutánt,mikor elbicajozhatok érte a szikrázó napsütésben.És jó megélni az ilyen napok minden pillanatát.

Medvehagyma krémleves

Még hetekkel ezelőtt szedtünk egy kosárnyi medvehagymát.Egy részét szárazon pirított dióval és olívaolajjal összeaprítottam pestónak.Másik felét pedig kis csokrokba kötve lefagyasztottam.
Az erdő alján már virágzik,de nálunk a kertben még nem úgyhogy most még frissből készült.
Két hétig főként szendvicseken éltünk,így most teljesen ki vagyunk éhezve a levesekre.Tegnap vacsorára dobtam össze,kb. öt perc alatt.




Két csapott evőkanálnyi lisztet olajon világosra pirítok.Hozzáteszek egy kis csokor medvehagymát,felengedem vízzel,sózom,enyhén borsozom és néhány percig főzöm.Ekkor elekeverek benne egy evőkanálnyi natúr krémsajtot és összeturmixolom.Szárazon pirított tökmagot szórok bele és meglocsolom tökmagolajjal.

A konyhaablak alatt van ugyan a barackfa,de nem volt időm gyönyörködni benne mikor kivirágzott.Legutóbb mikor elmentem mellette még rügy sem volt rajta.Viszont marad ez a csodás tavaszi idő,úgyhogy az egész hétvégét a szabadban fogjuk tölteni.Kertészkedünk,bicajozunk,bepótoljuk az elmúlt időszakot.

Mindenkinek kellemes,virágillatú,napfényes hétvégét kívánok!

 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.