2015. február 6., péntek

Szalagos farsangi fánk és egérke

Február

Farsangi jelmezt készítünk,fánkot sütünk s már pirkad mikor reggel kelünk.Ráadásul ebben a télbúcsúztatós,tavaszvárós kurta hónapban láttam meg a napvilágot.
Szóval csupa öröm ez a hónap:))

Szalagos farsangi fánk és egérke


Minden télen készítek néhányszor fánkot.És mindig dupla adagot.




Hozzávalók(egy adag,kb.25-30 db):

1/2 kg finomliszt
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 tojássárga
evőkanálnyi rum
csipet só
0,5 liter tej+0,5 dl

1 liter olaj a sütéshez

A fánk -és általában a kelttészták-készítésénél fontos,hogy minden alapanyag legalább szobahőmérsékletű legyen.
A tej felét felmelegítem,elkeverek benne egy kanálnyi porcukrot,három kanálnyi lisztet,hozzámorzsolom az élesztőt és letakarva hagyom felfutni.Dagasztógépbe mérem a többi lisztet,cukrot,a meglangyított vajat,a tojássárgákat,sót,rumot és a kovászt.Kidolgoztatom a géppel majd felét lisztezett nyújtódeszkára teszem s letakarva hagyom,hogy a másfélszeresére keljen.A tészta másik feléhez hozzákeverek még fél dl tejet,hogy egy lágyabb tésztát kapjak.Ezt a tálban hagyom,letakarom s így pihentetem,hogy megkeljen.
Először a deszkán lévő tésztából készítem el a fánkokat.A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom és közepes méretű szaggatóval kiszaggatom.Tetejüket enyhén megszórom liszttel,majd letakarva ismét kelesztem kb.fél órát.
Nagyobb lábosba felhevítem az olajat,a fánkokat fordítva(a megkelt felső felükkel lefelé)teszem az olajba.Egyszerre csak annyit,hogy legyen helyük nőni.Az edényt lefedem,hogy bent maradjon a gőz(legjobb egy átlátszó fedő),aztán mikor átfordítom,már nem kell rá fedő.Figyelni kell,hogy egyenletes tűzön süssük,és ne hirtelen,mert akkor megég.Viszont ha nem elég forró az olaj,akkor meg nagyon megszívja magát.
Mikor mind kisült,akkor a tészta másik felét sütöm.Beolajozott teáskanállal szaggatok kis tésztákat a forró olajba.Ezt nem fedem le,ahogy sülnek,úgy forgatom át őket,és szedem itatóspapírra.Még melegen porcukorral elkevert kakaóporba forgatom.Ezek a fánkocskák akkor igazán finomak,ha egy-egy kis részük ,"farkincájuk" is van,ami finom,ropogósra sül.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.