2015. január 30., péntek

Tárkonyos csirkeraguleves

Ha esik,ha fúj


Igazi tél van,délután néhány óra alatt esett vagy 20 cm hó.És mit eszünk átlag hetente egyszer?Gyümölcslevest.Mert azt kéri,és legalább jóízűen megeszi a kisasszony.Még jó,hogy rengeteg meggyet fagyasztottam le,abból és egy-egy ráncosabb almából készítem,és langyosan esszük.
Végül is hiába van tél,mégsem ehetünk minden nap lassan főzött,gyöngyöző,gőzölgő húslevest.

Tárkonyos csirkeraguleves

A hétvégi,téli időre tekintettel szeretettel ajánlom ezt az igazán tartalmas,pikáns levest.




Hozzávalók(4 adag):


1 kisebb csirkemellfilé
2 sárgarépa
1 fehérrépa
kis darab zeller
1 fej vöröshagyma
két maroknyi fagyasztott zöldborsó
1,5 dl tejföl
só.bors
olaj,liszt
szárított tárkony


A hagymát apróra vágom és olajon üvegesre dinsztelem.Közben felkockázom a húst, a megtisztított répákat,zellert és a hagymához teszem.Sózom,borsozom s  fedő alatt párolom tovább.Bő negyed óra múlva a borsót és a teáskanálnyi tárkonyt is beleteszem,majd felöntöm vízzel,s fedő alatt a zöldségek puhulásáig főzöm.A tejfölt elkeverem egy evőkanálnyi liszttel és a hőkiegyenlítés végett kevés forró lével.Hozzáadom a többi leveshez, még egyszer felforralom,s ha kell utánaízesítek.Fogyasztás előtt néhány csepp citromlével megcsepegtetjük.

2015. január 22., csütörtök

Joghurtos,zöldfűszeres salátaöntet

Meleg napok

Úgy terveztem,hogy ráérős januárnak nézek elébe.Aztán ez nem így alakul,ami persze nem panasz,sőt...
Csakhogy a fejembe vettem,hogy felforgatom a lakás minden szegletét.S ha most nem teszem meg a tavasz közeledtével már biztosan nem lesz rá időm.

Joghurtos,zöldfűszeres salátaöntet

Korábban már  írtam róla,hogy készítem a hekket,hogy finom,élvezhető legyen.Családom többi tagja leginkább sült krumplival szereti,én viszont nagy adag zöldsalátával.Főleg ilyen enyhe napokon,mert  csikorgó hidegben nekem is jobban csúsznak a nehezebb ételek.
Régebben csak olívaolajjal locsoltam meg a salátaféléket,de újabban nagyon szeretem fűszeres joghurtöntettel.Úgyhogy mostanában mindig van bekeverve a hűtőben.



Hozzávalók:

2 dl középzsíros joghurt
teáskanálnyi majonéz
só,bors
folyékony édesítő vagy porcukor
néhány csepp citromlé
kevés olívaolaj
szárított oregano és bazsalikom

Szeretem a joghurtos pohárban  összekeverni az öntetet,így még mosogatnivaló sincs utána.Azonnal is felhasználható,de sokkal finomabb,ha áll kicsit.Apróra vágott friss fűszernövényekkel még finomabb.

2015. január 15., csütörtök

Kelkáposzta krémleves

Mégis

Ha már szinte üres a hűtő,s az ember lányának másképp alakul a napja,úgy tolódik a heti bevásárlás.Aztán kiderül,hogy mégis van valami a hűtőben...

Kelkáposzta krémleves

Kelkáposzta,burgonya,fokhagyma,kevés krémsajt.Ennyi,és készülhet a  finom,melengető leves egy hűs téli napon.S mivel ilyenkor mindig akad némi húsos szalonna,úgy ezt pirítottam rá levesbetét gyanánt.És ebből használtam a szintén nem túl alapanyag igényes spagetti carbonara szószhoz.




Hozzávalók(2 adag)

kisebb ökölnyi kelkáposzta
1 közepes burgonya
1 gerezd fokhagyma
olaj
só,bors
evőkanálnyi natúr krémsajt(vagy sűrű tejföl)

tetejére pirított húsos vagy baconszalonna

A kelkáposztát és a burgonyát tisztítom,vékonyra szelem.Kevés olajon,lassú tűzön párolom kicsit,majd hozzáteszem az összevágott fokhagymát,sózom,borsozom.Felengedem vízzel s fedő alatt a zöldségek puhulásáig főzöm.Ekkor összeturmixolom,hozzákeverem a krémsajtot és ha szükséges utánaízesítek.A megpirított húsos szalonnával tálalom.
Gyors,finom,olcsó és laktató leves.

2015. január 8., csütörtök

Csirkeszárnyak mézes,sült répával

Kezdet és vég

Új év.Új célok,tervek,kihívások.Nagy fogadalmak nélkül,mert szerintem csak olyanokat érdemes kitűzni,ami racionálisan átgondolva,ténylegesen megvalósítható.
Nagyon jól telt a december utolsó harmada.23-tól nem dolgoztunk,így jutott  még egy nap az ünnep előtt amikor elmentünk a győri belvárosba sétálgatni,komótosan megebédelni,a káprázatos fények közt ráhangolódni az ünnepekre.Szép volt,nyugodt és emlékezetes ez a karácsony is.
Ugyanakkor két hét épp elég volt arra,hogy még ne fáradjunk bele az itthon töltött napokba.És mivel a héten már elkezdődött az ovi,és nekem a január elég laza,így nekiestem felforgatni a lakást.Hét éve lakunk itt,ezalatt annyi mindent felhalmozódott,hogy épp itt az ideje megválni a felesleges holmiktól.És én amúgy is mindig januárban takarítom át az összes kis zeg-zugot meg a pincét.

Csirkeszárnyak mézes,sült répával

Sütőtálba tettem néhány kiolvasztott házi csirkeszárnyat,egyik oldalukra felkarikázott burgonyát,majd mikor alufólia alatt félpuhára párolódtak a másik oldalukra a hasábokra vágott fehér-és sárgarépákat.Utóbbiakat csak enyhén sóztam,borsoztam,kevés mézet csurgattam rájuk és maroknyi mazsolát kevertem közéjük.Így sütöttem,pirítottam még fél órát.Hamarjában összerakott,jó kis ebéd kerekedett belőlük.




Ezt a  sült répát karácsonykor készítettem először a sült hús mellé,mivel szeretem ha többféle,színes körettel tálalhatom az ünnepi lakomákat.Külön kis tepsiben,vagy serpenyőben is elkészíthető,ízletes,színes,tartalmas köret.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.